Meglepetés: nem emelt kamatot a török jegybank

Piaci várakozásokkal ellentétben szinten tartotta a nemzetközi piacokon általában árfolyam-szabályozásra használt egyhetes repokamatot a török központi bank kedden - írja az MTI.
Szász Péter, 2018. július 24. kedd, 15:48
Fotó: Shutterstock

A Reuters által megkérdezett 16 szakértő közül 15 azzal számolt, hogy a kamatot 100-125 bázisponttal emeli a jegybank a jelenlegi 17,75 százalékról, miután júniusban 15,39 százalékon, 14 éves csúcson állt az infláció.

A kamat szinten tartásáról szóló döntés hatására gyengült a líra: a kamatdöntés előtt a dollár 4,7605 lírát, utána pedig már 4,91 lírát ért.

A jegybank kamatdöntő bizottsága először ült össze azóta, hogy júniusban Recep Tayyip Erdogan török elnököt kiterjesztett jogkörrel újraválasztották.

A török központi bank április óta 500 bázisponttal emelte az alapkamatot.

A török elnök, aki az alacsony kamatokkal kívánja élénkíteni a gazdaságot, azt mondta magáról, hogy "a kamatok ellensége".

Erdogan megválasztása óta többször figyelmeztette a jegybankot arra, hogy kerülje a kamatemelést.

A magasabb kamat segít kordában tartani az inflációt és erősíti a nemzeti valutát. A török líra az év eleje óta csaknem 20 százalékkal gyengült. A gyengébb líra egyebek között azt eredményezi, hogy a cégeknek nehezebb fizetni külföldi devizában fennálló adósságaikat.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK