Meglepetést okoztak az árak az euróövezetben

A piaci várakozásoknál nagyobb mértékben csökkentek májusban a termelői árak az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden közzétett adatai szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2017. július 4. kedd, 13:31
Fotó: Napi.hu

Májusban az előző havihoz képest az euróövezet 19 tagállamában 0,4 százalékkal csökkentek a termelői árak az áprilisi stagnálás után. Piaci elemzők 0,2 százalékos csökkenést vártak. Ez 2016 áprilisa óta a legnagyobb mértékű árcsökkenés.

Az Európai Unió 28 tagállamában szintén 0,4 százalékos volt a májusi termelőiár-csökkenés, míg áprilisban 0,1 százalékkal nőtt az árszint. Éves összevetésben az euróövezetben az áprilisi 4,3 százalék után 3,3 százalékkal, az EU-ban az előző havi 4,8 százalék után 3,7 százalékkal emelkedtek a termelői árak májusban.

A havi visszaesést az euróövezetben főként az energiaárak 1,3 százalékos csökkenése okozta. Havi összevetésben a legnagyobb áremelkedés Írországban (1,1 százalék), Cipruson (0,8 százalék) és Szlovéniában (0,4 százalék) volt, míg a csökkenésben Görögország (1,9 százalék), Litvániában (1,5 százalék) és Hollandia 1,0 (százalék) járt az élen.

Az euróövezetben a termelői árak éves 3,3 százalékos emelkedéséhez az energiaárak 5,7 százalékos, az alapanyagok pedig 3,5 százalékos növekedéssel járultak hozzá. Az energiaárak nélkül a növekedés 2,4 százalék volt.

A legnagyobb éves áremelkedést Belgiumban (9 százalék), az Egyesült Királyságban (6,1 százalék) és Hollandiában (5,5 százalék) regisztrálták, Luxemburgban pedig 3,0 százalékos csökkenést mértek.

Magyarországon a termelői árak az előző havihoz képest 0,4 százalékkal csökkentek májusban az áprilisi 0,2 százalékos emelkedés után, az egy évvel korábbihoz képest pedig 4,6 százalékkal emelkedtek, az áprilisi 6,7 százalék után.

HOZZÁSZÓLÁSOK