Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kiderült, hogy a fiatal méhlárváknak teljesen más étrendre van szükségük, mint a kifejlett példányoknak. Így több kerti és haszonnövényről állapítható meg, hogy míg a felnőtt rovaroknak azok megfelelnek, pollenjük árt a fejlődésben lévő állatokra.

Néhány méhbarátnak tekintett növény kedvezőtlenül befolyásolhatja a vadméh populációkat, korlátozva - kiegyensúlyozatlan táplálék következményeként - a lárvák  növekedését és fejlődését - írja a Magyar Mezőgazdaság egy a Micha³ Filipiak a Jagello Egyetem szakértőjének kutatását ismertető cikkében. Filipiak bebizonyította, hogy a vadon élő méhekre alkalmatlan pollent termelő növények közé tartozik a levendula, a mák és az Asteraceae családból való fajok, sőt az általában méhbarátnak tekintett, napraforgó, repce és kukorica,  amelyek gyakran nagy területeket foglalnak el monokultúrákként.

Míg a lárváknak megfelelő táplálék a bab, a lóhere, a szeder, az orbáncfű, a mezei mustár, a fekete dió és néhány fűzfaféle pollenje.

A kutató szerint érdemes lenne, ha ezt a nagyüzemileg termesztett növények tulajdonosai figyelembe venné, és érdekükben állna, hogy a vadméh populáció jó állapotban legyen. Az állatokra sok növényvédőszer már így is elég nagy veszélyt jelent.