Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Merkel a radikális jobboldali erők európai parlamenti választási kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolta a fentieket, majd hozzátette, hogy határozattan fel kell lépni ezekkel az erőkkel szemben.

A német kancellár nem kívánt azonban válaszolni arra az újságírói kérdésére, hogy mi a véleménye Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárnak, a koalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) botrányba keveredett elnökének szombaton bejelentett lemondásáról. Mint mondta, nem szólalhat meg Sebastian Kurz osztrák kancellár előtt. A helyzettel kapcsolatban meg kell várni, hogy mit fog történni Ausztriában.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa azért utazott a horvát fővárosba, hogy részt vegyen a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) EP-választási gyűlésén, amelyen Manfred Weberrel, az Európai Néppárt (EPP) választási csúcsjelöltjével együtt fel is szólal.

Manfred Weber, a radikális jobboldali erők milánói kampányzáró megmozdulásával kapcsolatban maga is nyilatkozott horvát újságíróknak. "Hiszünk az európai projektben és meg akarjuk erősíteni, ezért azok, akik nem hisznek Európa jövőjében, nem lehetnek a partnereink. A milánói esemény résztvevőinek el kell dönteniük, milyen irányban akarnak haladni." Majd hozzátette: nem akarunk együttműködni olyanokkal, aki meg akarják semmisíteni Európát.

Megismételte, hogy nem akar függeni az extrém jobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

A szombat esti kampányprogram előtt a német kancellár hivatalosan is találkozott Andrej Plenkovic horvát kormányfővel, akivel tárgyalásokat folytatott a két ország gazdasági együttműködéséről, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségéről, amelyet 2020. január 1-jétől Horvátország lát el, és amelyet az év második felében Németország vesz majd át, továbbá Horvátország euró- és schengeni övezethez való csatlakozásáról.

Az EU nyugat-balkáni bővítésével kapcsolatban Merkel közölte: a Nyugat-Balkán európai integrációs perspektíváját elviekben támogatja, de a csatlakozási feltételeket minden országnak teljesíteni kell.

A német kancellár 2011-ben járt utoljára Horvátországba, akkor Jadranka Kosor jobboldali kormányfő meghívására - írta az MTI tudósítója.