A közvélemény-kutatások történetében először a németországi Zöld Párt megelőzte Angela Merkel kancellár pártját, a CDU-t a német pártok népszerűségi listáján - adta hírül a Bloomberg. A politikai elemzők szerint ez világos üzenet a szavazók részéről, akik azt akarják, hogy a kormányzó konzervatív-szociáldemokrata koalíció hagyjon fel a köntörfalazással a globális felmelegedéssel kapcsolatban.

A Zöldek, akik országos szinten 2005 óta ellenzékben vannak, kilenc százalékponttal javítottak megítélésükön a múlt hónap végén tartott európai parlamenti választások óta, amivel 27 százalékra emelkedett támogatottságuk. Ez egy ponttal jobb a CDU/CSU konzervatív páros megítélésénél. Május közepén az utóbbi pártok még 30 százalékon álltak, miközben a zöldeket csak a szavazók ötöde támogatta. Amikor a 2011-es fukusinai atomkatasztrófa után Merkel bevállalta a német atomerőművek bezárását, a Zöldek elvesztették fő mondanivalójukat és népszerűségük lejtőre került.

Búcsú a néppártoktól?

Merkel erőfeszítése, hogy néppárti koalíciónak állítsa be az országot irányító konzervatív-szociáldemokrata koalíciót, amely Németország teljes politikai spektrumát átfogja, visszaszorulóban van - értékelte mérésüket Manfred Güllner, a felméréseket készítő Forsa intézet igazgatója. A választók egy valódi, tiszta zöld politikai erőre bíznák a klímaváltozás elleni harcot, szemben a kormánykoalícióval, amelynek tagjai azon huzakodnak, hogyan kezdjenek hozzá a dologhoz. (A szociáldemokrata SDP támogatottsága egy hét alatt 17-ről 12 százalékra zuhant.)

Ha 2021-ben lesznek a következő parlamenti választások, azaz nem lesz előrehozott szavazás - amit az SDP elnökének lemondása meglehetősen valószínűvé tett, hiszen vele az a vezető távozik a párt éléről, amely határozottan kiállt a kormányzati részvétel mellett, szemben sok szociáldemokratával, aki szerint ez tönkre teszi a párt önálló identitását -, akkor számos tartományi szavazáson mondhatnak véleményt a választók a német politikai erőkről.

Lassúak

A németek négyötöde gondolja azt, hogy Merkel kormánya túl lassan halad előre a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében - derült ki egy néhány nappal ezelőtt publikált felmérésből, amely a környezetvédelmi minisztérium megrendelésére készült. Nagyjából kétharmaduk elsőrendű fontosságúnak tartja az üvegház hatású gázok keletkezésének megállítását.

Miközben az emberek támogatják az általános intézkedéseket, kevésbé lelkesek, ha azok őket is érinti. A benzin és a gázolaj adójának emelését vagy az áram drágulását már nem szívesen fogadnák. Ezt használja ki az euroszkeptikus Alternatíva Németországnak párt, amely tagadja a klímaváltozás lehetőségét. Ezt hangoztatva - például a szénerőművek bezárását ellenezve - nagyon jól szerepelt az európai parlamenti választáson Kelet-Németországban.

A kormánykoalíciónak nincs más lehetősége, mint hogy előtérbe tolja a klímaváltozás ügyét - véli Norbert Röttgen kereszténydemokrata parlamenti képviselő, korábbi környezetvédelmi miniszter. Még a nyári törvényhozási szünet előtt be fogják nyújtani azt a törvényt, amely szerint Németország rigorózusan tartani fogja magát a párizsi klímacsúcson elfogadott kötelezettségeihez. E szerint az 1990-es mennyiséghez képest 2030-ra 55 százalékkal kéne mérsékelniük a szén-dioxid-kibocsátást. Le vannak maradva, 2020-ig csak 32 százalékos csökkentés várható.