Merkel satuba került

Angela Merkel kancellár megbirkózott nem kevés válságával, de azzal, hogy az USA Donald Trump elnöksége alatt befelé fordult, olyan új helyzetbe került, amit aligha tud megoldani. A wishful thinking (hátha mégis úgy lehetne) látszik a legjobb „megoldásnak”, de ez nem sokat segít.
Komócsin Sándor, 2017. július 27. csütörtök, 07:07
Fotó: MTI/EPA

Amikor a német politikusok először vetették fel, hogy egy ország középen állva is részt vehet a nemzetközi politikában, sokan kinevették őket. Valaki vagy mozgatja a szálakat a neki megfelelő irányba, vagy középen áll, és nézelődik - mondták. Németországot mégis arra jelölte ki a sors, hogy próbálja középről irányítani a dolgokat - véli Jürgen Hardt, a CDU/CSU Németországot irányító kereszténydemokrata pártszövetség külügyi szóvivője, akit a Financial Times idézett.

Középen áll

Akár ellentmondásosnak hangzik, akár nem, Angela Merkel német kancellár a külpolitikában a középen állás politikáját folytatta 12 éves kormányzása alatt. Egy asztalhoz ültetett az együttműködéstől vonakodó országokat, szövetségeket épített, miközben mindig ügyelt rá, hogy Németország szerepét kisebbítse.

Így hozta össze a Görögországot az államcsődtől megmentő EU-IMF koalíciót vagy az ukrajnai konfliktust lecsillapító francia-német-orosz-ukrán egyezményt, vagy az európai bevándorlási válságot enyhítő európai-török-észak-afrikai együttműködést. Berlin súlya feltűnés nélkül nőtt a világpolitikában a regnálása alatt.

Hipp-hopp, jött Trump

Donald Trump amerikai elnökké választása, és ezzel az USA önkéntes befelé fordulása azonban alaposan meg fogja nehezíteni Merkel dolgát. Ez jól látszott a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 július eleji hamburgi csúcstalálkozóján, ahol Trump egyedül maradt a többi 19 ország vezetőjével szemben. Kivonta országát a világ sorsát befolyásoló egyik legfontosabb kérdés, a klímaváltozás megfékezését szolgáló párizsi egyezmény hatálya alól.

Washington fordulata olyan időkben borzolja a berlini politikacsináló agytrösztök idegeit, amikor az EU a reformjaival bíbelődik, Oroszország keményen igyekszik növelni befolyását a nemzetközi színtéren, Kína belépett a globális politika porondjára és tapintható a bizonytalanság, különösen a Közel-Keleten.

Megvannak a korlátai

Trump hatalomra kerülése óta nyomás nehezedik Merkelre annak érdekében, hogy vegye át a liberális nyugati világ vezetőjének szerepét, amelyet Barack Obama volt amerikai elnök leadott, ám utódja láthatóan nem képes eljátszani.

E kérés teljesítését azonban lényegében lehetetlenné teszi, hogy a németek 20. századi történelmük miatt igen-igen óvatosak. Maga Merkel például sosem beszél német vezető szerepről a konfliktusok kezelésében, ehelyett hozzájárulásként hivatkozik arra a szerepre, amelyet kormánya az európai és a világpolitikában játszik.

Németország GDP-je 1,2 százalékát fordítja katonai kiadásokra. Ez is jelzi, hogy nem szuperhatalom. Merkel képes előmozdítani a dolgokat a nemzetközi politikában, ám zavarba ejti ez a lehetőség. Lehet, hogy ez nem az a bölcs vezetés, amit sokan elvárnának, de ezt teszi - véli Jan Techau berlini külpolitikai szakértő. Vezetési stílusához tartozik, hogy reaktív, hogy egy lépésről követi a folyamatokat.

Kényelmetlen helyzet

Merkel csodálója az amerikai kultúrának és hisz benne, hogy az USA maradt a világ egyetlen szuperhatalma. Ezért - és Németország náci múltja miatt - tudatosan sosem fogja visszaszorítani a transzatlanti együttműködést. Ahogy a német külügyminisztérium tisztviselői a náci rendszerre utalva fogalmaznak: legutóbb, amikor a németeknek globális stratégiájuk volt, nem vált be a dolog.

Németország csak az 1990-es években adta fel teljes elzárkózását a nemzetközi katonai műveletektől. A 2003-as iraki háborúban nem vett részt, de 5300 katonát adott a NATO afganisztáni missziójához. Merkel támogatta a katonai szervezet erősítését egy esetleges orosz agresszió megelőzése céljából és a 2014-es ukrán válság idején az élére állt a nyugati politikának.

Kénytelen volt

Ugyanakkor ezt kényszerből tette. Az USA már Obama alatt is vonakodva szállt be a nemzetközi konfliktusok kezelésébe. Francois Hollande francia elnök gyenge fellépő volt a világpolitika porondján, a brit kormány már akkor is zavarodott állapotban volt a szigetország kusza belpolitikai viszonyai miatt.

A partnereink kértek arra, hogy játsszunk nagyobb szerepet a konfliktus megfékezésében - emlékszik Hardt. Ez kritikus pont volt, mert korábban fel sem merült ennek a lehetősége. Például a franciák és a lengyelek, akik hagyományosan tartanak a németektől, megakadályozták volna ezt.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy minden csupa szép és jó. A pénzügyi kényszerzubbonyt, amelyet alapvetően Berlin erőltetett Görögországra, nem csak Athén, hanem Róma is kifogásolja. A menekültek szétosztását Európában, amit Merkel támogatott, Varsó mellett Párizs is visszautasította. Nem csupán Trump kifogásolja az óriási német külkereskedelmi többletet, hanem az olasz és a francia vezetés is.

Van itt más gond is

Merkelnek nehézségei vannak Európán kívüli partnereivel is. Ha a Trump-féle USA helyett Oroszországhoz vagy Kínához közeledne, csak rosszabbul járna. Hszi Csin-ping kínai elnök például az új amerikai vezetéssel szemben a szabadkereskedelem bajnokaként lépett fel az elmúlt hónapokban, amivel éket verhet Washington és Berlin közé.

Ne feledjük, hogy Kína a világ legnagyobb egypártrendszerű országa, így még a mostani Amerikában is jobban megbízhatnak az európaiak, mint Ázsia óriásában.

Ugyanez a helyzet Oroszországgal. Merkel, aki Kelet-Németországban nőtt fel, minden bizonnyal jobban ismeri Vlagyimir Putyin orosz elnököt, mint nyugati kollégái. Ettől még nem lesz jó a viszonyuk, sőt kénytelen volt meghúzni egy vörös vonalat. Eszerint Moszkvának be kell tartania a Minszkben kötött 2014-es orosz-ukrán békemegállapodást ahhoz, hogy javuljanak az orosz-német kapcsolatok.

Nehéz ügy

Oroszország azon fáradozik, hogy újra megerősítse önmagát és nyíltan visszautasítja a nyugati politikai játékszabályokat. Kína szintén a saját szabályai szerint akar játszani - mondják szakértők. Ezért Németország és Európa nemzetközi kapcsolataiban semmi sem helyettesítheti az USA-t. Ez a reláció élvez elsőbbséget még úgy is, hogy Trump ül a Fehér Házban.

Merkel ugyan nem szereti a wishful thinkinget, azaz azt, amikor a vágyainkat helyezzük a reálisan elérhető lehetőségek helyére, ám Berlinben minden bizonnyal abban reménykednek, hogy Trump megbukik a 2020-as elnökválasztáson. Akárhogy is lesz, a kancellárnak nem egy olyan világrendszerben kell lavíroznia, amilyenben szeretne, hanem amilyen van.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.07.28 10:46

@langede:
tevedes, az eu tamogatasok nagyresze az infrastruktura kiepitesre fekteti a hangsulyt. tehat autopalyak, kollegiumok, korhazak, akirmik finanszirozassa, amivel a teruleti kulonbsegeket csokkentik. konnyu belatni, hogy mi a cel, pl ay, hogy ne leegyen olyan telepules magyarorszagon, ami 30 percnel tavolabb esik egy autopalyatol, egy korhaztol, egy egyetemtol stb, egyseges legyen pl a az ivovizellatas, az internet sebesseg stb.

tehat ne kelljen pestre koltoznod azert, ha egy webszervert akarsz uzemeltetni, ne kelljen pestre koltoznod, ha normalis oktatast szeretnel, eletkorulmenyeket stb. mi valosult meg ebbol magyarorszagon? minden autopalya pestre vezet. fasza, pont nem ezt kellett volna. internetellatottsag? ivoviz? kollegiumok? korhazak?

gyakorlatilag magyarorszag lehivott egy csomo penzt, es a homogenizalas helyett megjobban a kozpontositasra koltott, tok az ellenkezojere, mint kellett volna. aztan csodalkozunk, hogy a szlovakok, lengyelek, esztek, litvanok, lettek mind megeloztek magyarorszagot es jon a kovetkezo bagazs, ami szinten atugrik felette. ok sokkal jobban hasznaltak fel, a kevesebb penzt, mint a magyar kormanyok unblock. es itt hiaba mutogatsz a szocikra, ok joval kevesebbet kaptak, a teljes eu-s penzek az orbanek regnalasa alatt erkezett magyarorszagra, 2011-ig toredeket kaptak az ujonnan csatlakozok...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.07.28 10:21

Nem lehet egy szájból hideget és meleget is fujni, mikor a tulnépesedés miatt már világvégéről bezsélnek, ha az európaiak nem népesednek tul, ez miért baj? Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy a valóban tulnépesedett országok ne tolhassák át a problémáikat sunyi áradattal hozzánk, ebben igaza van viktornak, de ez nem jogosítja fel, hogy hatalmával visszaélve kirabolja országát és leépítse társadalmi rendszerét diktaturává.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyurta, 2017.07.28 10:12

@langede:
"Az EU-s támogatások korrupcióra tervezték arra hogy megvesztegessék vele a tagállamokat nem arra hogy hatékonyságot termelékenységet tartós gazdasági változásokat idézzen elő."
Szóval nem az a hibás aki lopj, meg hiábavalóságokat épít, hanem aki adja.
Micsoda fényes logikád van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

langede, 2017.07.28 10:04

@Darabont1453: "Erről beszéltem korábban, hogy azt a rengeteg lóvét nem kellett volna elkölteni baromságokra, vagy ellopni, hanem hasznos dolgokat lehetett volna csinálni belőle."

Az Eu forrásokat nem arra tervezték hogy abból fől tudjunk nőni és méltó konkurensei legyünk a nyugati köztük német vállatoknak.
Arra kifejezetten nem adható(állami támogatásnak minősül ami tilos) annak ellenére hogy pl. a nagy német cégek így erősödtek meg a háború után. (közvetlen tőkeinjekció megrendelések)Ők elérték amit akartak utána megtiltották az utánuk következőknek hogy éljenek ezzel. Pedig nekünk is ennyi kellett volna a rendszerváltás után tőke és piac.
Az EU-s támogatások korrupcióra tervezték arra hogy megvesztegessék vele a tagállamokat nem arra hogy hatékonyságot termelékenységet tartós gazdasági változásokat idézzen elő. Arra kevés és nem is érdeke a donoroknak a konkurencia felnövesztése így adnak csak "célzottan" nem arra amire kellene.(tudva hogy 50% vissza is áramlik hozzájuk mint megrendelés)
Az EU támogatási rendszer egy teljes csőd!
Eltorzítja a piacot. Korrupciót támogat.
És zsarolhatóvá tesz úgy mint a szegény embert a segély. Ahhoz sok hogy otthagyd de kevés ahhoz hogy kitörj.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix2, 2017.07.27 20:13

@Darabont1453:
Neked is stadionmániád van?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html