Mit lépnek a németek? Mit nézhetett el Orbán Viktor?

Egyszerre keményedik a német konzervatív pártok álláspontja a Fidesz európai néppárti kizárásának ügyében és továbbra is kitart az óvatosság, mert attól tartanak, hogy ha kitessékelnék a magyar kormánypártot, a megerősítené a radikális jobboldalt Európában.
Komócsin Sándor, 2019. március 8. péntek, 12:44
Fotó: Getty Images

Angela Merkel kereszténydemokrata pártszövetsége útelágazáshoz érkezett az Orbán Viktorral kialakított viszonyában. Ezzel a címmel kezdi elemzését Magyarország miniszterelnöke és a két német mérsékelt konzervatív párt viszonyáról a Financial Times (FT). A cikk alcíme szerint Európa domináns politikai erejének, az Európai Néppártnak (EPP) el kell döntenie, hogy megszabadul-e a bosszantó magyar vezetőtől.

Az üzleti lap szerint Horst Seehofer, a bajor CSU korábbi elnöke (képünkön) valószínűleg megbánta, hogy egyik egyeztetésük után Orbán Viktor mellett állva magasztalta magyar kollégája demokratikus teljesítményét. Azt mondta vendégéről, hogy bátor ellenálló harcos volt a kommunista diktatúra alatt és nem lehet kétséges, hogy teljesen elkötelezett a jog uralmának érvényesítése mellett. Ez a jelenet demonstrálta Bajorország és Magyarország vezetésének szoros kapcsolatát - Orbán fel is hívta a figyelmet arra, hogy ennek ezeréves hagyományai vannak.

Nagy változás

Eltelt néhány év, és 2019 februárjában már egészen más képet látunk - folytatódik az FT cikke. Markus Söder, aki felváltotta Seehofert a CSU elnöki posztján, arról beszélt, hogy a magyar kormányfő legutóbbi lépései elfogadhatatlanok. Az út, amit választott sajnálatos módon rossz irányba vezet. A fordulat oka: a CSU teljes mellszélességgel támogatja a párthoz tartozó Manfred Weber EPP-frakcióvezető megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára, ám a magyar vezető kínossá vált a CSU és szövetségese, a CDU számára. Pártja, a Fidesz jelenléte szakadást okozhat az EPP-ben.

Ez a két párt nem tartozik a közé a 13 EPP-tagszervezet közé, amely kezdeményezte a magyar kormánypárt kizárását a pártcsaládból, ám az FT úgy tudja, mindkettőben keményednek az álláspontok a Fidesszel szemben. Hogy meddig jutnak el ezen az úton, az döntő befolyással lesz a párt kizárásának ügyében március 20-án tartandó néppárti szavazáson.

Merkel megúszta

Angela Merkel, aki 18 éven át vezette a CDU-t, sokat dolgozott azon, hogy együtt tartsa Európa konzervatív pártjait. A rá jellemző óvatossággal a mostani vitában teljes szolidaritásáról biztosította az Fidesz bennmaradásához feltételeket szabó Webert, de nem nyilvánított véleményt arról, hogy el kell-e távolítani az EPP-ből a magyar kormánypártot. Utóda a CDU élén, Annegret Kramp-Karrenbauer, már nem ilyen szerencsés az FT szerint, neki döntenie kell.

A Der Spiegelnek adott interjújában elfogadhatatlannak minősítette a magyar vezető lépéseit, hozzátéve, hogy azok gyengítik az EPP-t. Szerinte a magyaroknak (mármint a Fidesznek) bizonyítaniuk kell, hogy továbbra is az EPP pártcsaládjához tartozónak tarják magukat.

Világos, hogy a magyar kormánypártnak irányt kell változtatnia, ha el akarja kerülni a kizárást - idézi az FT Detlef Seifet, a CDU parlamenti képviselőjét, a Bundestag európai ügyekkel foglalkozó bizottságának tagját. El kell fogadnia, hogy hibát követett el a Soros György üzletembert és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét az európai bevándorlást támogató párosként ábrázoló plakátkampányával.

Óvatosan!

A korábbinál keményebb hangok ellenére sok német konzervatív politikus továbbra is ingadozik a kizárás ügyében, mert attól tart, hogy ezzel a populista politikai erőket segítenék a májusi európai parlamenti választások kampányában. Könnyű ajtót mutatni, de mi lesz azután? - idéz az FT egy német tisztviselőt. Mi lesz, ha a Fidesz összeáll az euroszkeptikus politikai erőkkel, amelyek így megerősödnek az Európai Parlamentben? Seif csatlakozik ehhez: szerinte a Fidesz kizárásával csak a baloldal és a radikális jobb erősödne meg.

Német körökben attól is tartanak, hogy a jelenleg 11 fideszes európai parlamenti képviselő nélkül, akik száma a közvélemény-kutatások szerint 13-ra nőhet, nem lesz meg a többség Weber megválasztásához. Ezért lehet, hogy csak ideiglenesen felfüggesztik a magyar kormánypárt EPP-tagságát, ahogy az az osztrák ÖVP-vel a 2000-es évek elején megtörtént.

Elnézett valamit?

Összességében az FT értékelése szerint a CSU kiábrándulása a Fideszből szakítást jelent a múlttal. A bajor párt sokáig hasznos szövetségest látott a magyar kormánypártban a CDU-val folytatott vitájában a bevándorlás kezelésével kapcsolatban, amelyben a kemény magyar állásponttal erősítette saját érveit. Orbán Viktor talán arra játszott, hogy a bajorok továbbra is támogatni fogják, ám ha így volt, nem vett figyelembe valamit.

A CSU ma már úgy látja a Fideszt, mint amelynek viselkedése gyengíti Weber választási esélyeit - fogalmazott Milan Nic, a német külügyi intézet Kelet-Európával foglalkozó szakértője. Nem értette meg, hogy a CDU és a CSU ma sokkal egységesebben áll egymás mellett, mint egy évvel ezelőtt - magyarázta az elemző.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2019.03.09 13:36

@Demokrata Hungarofil:
Zagyválunk zagyválunk, Gizikét a gőzekével.
Még azt is tudod ki kinek a szócsöve, O1G terve a világuralomra megvalósul ő lesz a Föld királya.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Demokrata Hungarofil, 2019.03.09 11:05

A világháború után a nyugat-európai média és titkosszolgálatok az USA irányítása alá kerültek. Erre Németországban különösen ügyeltek. Az amerikai megszálló csapatok mind a mai napig vigyáznak arra, hogy ez a 100%-os amerikai befolyás fennmaradjon. - A"brit" sajtó döntő többsége is az amerikai rabló-kapitalista maffia szócsöve. Erre FT cikkei kiváló bizonyítékok. - Ez a maffia-média és a német államszervezetet fertőző CIA ügynök hálózat szeretné minden áron kizáratni a magyar kormánypártot a Néppártból. - Weber nem hülye, hogy ezt megtegye. Akkor ugyanis egyedül maradna a sok renegát liberál-fasiszta idiótával a Néppártban, nem tudna egyensúlyozni, nem maradnának eszközei, - azok végrehajtó bábjává válna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.03.09 10:11

@zana:
Ja. Ez az ország nagy baja, hogy ezek bevesznek minden marhaságot. Meg a lengyelek is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2019.03.09 09:55

Ez a migrációs dolog ugy jött a kiskakasnak, mint a halálraítéltnek, hogy levágják a kötélről, már nyakig elmerült a rablásba és a diktatura kiépítésbe, amiből egy lépés(vejem, rogán, repülős meccsezés) is őrültség, így viszont a migráció az EU őrültsége, és már senki nem tudja ki a nagyobb őrült, EU viszont jól járt, mert a migrációs folyamat megtört és a probléma is nyilvánvaló teljes mélységében, viszont o1g nem tud leszállni a döglött lóról, akkor lerugják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2019.03.08 22:10

@Jakab.gipsz:
Orbán egy csaló, de nem csak ő hanem az egész vezérkar. Kövér is a minap összeesküvés elméleteket adott elő, agyrém.
Te meg beveszel minden marhaságot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html