Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hírügynökség mind a nyolc országot nem nevezi meg, azonban közöttük van Japán, India és Dél-Korea. A hírügynökség forrása szerint az engedmény fejében ezeknek az országoknak csökkenteniük kell a kőolajimportjukat.

A hivatalos bejelentést várhatóan pénteken teszi meg az amerikai kormányzat - írja az MTI.

Donald Trump amerikai elnök május 8-án jelentette be, hogy felmondja az Irán és hat nyugati nagyhatalom - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország -, valamint Teherán között az iráni atomprogramról 2015-ben megkötött megállapodást, mondván, hogy Irán kijátssza az egyezményt, amelynek értelmében Irán az ellene életbe léptetett nemzetközi büntetőintézkedések fokozatos feloldásáért cserébe lemondott az urándúsításról.

Az amerikai elnök májusban egyúttal az Irán elleni szankciók újbóli bevezetéséről is döntött. Ezek első része augusztus 7-én lépett életbe, és többek közt az iráni autóiparra, az arany- és nemesfém-kereskedelemre vonatkoznak. A többi szankció november 4. után lép életbe.

Törökország még nem kapott írásbeli értesítést a kőolajvásárlásoktól való elállásra vonatkozóan, miután a tervek szerint az újabb amerikai szankciók a jövő héten életbe lépnek - közölte pénteken a török energiaügyi miniszter.