Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurostat adatbázisa szerint a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 6-7 százalékos mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között.

Romániában és Bulgáriában több régióban ennél jóval nagyobb mértékű csökkenést mértek. Az országokat tekintve azonban nem ebben a két tagállamban fogy a leggyorsabban a népesség. Ezt a listát a lettek és a litvánok vezetik. Mindkét balti államban több mint 10 százalékkal élnek most kevesebben, mint tíz éve, csak ezek olyan kicsi országok, hogy egyetlen régióból állnak.

Keletről nyugatra vándorolnak

Az adatokon jól látszik az Európán belüli migráció iránya, hiszen miközben a kelet-közép-európai térség szegényebb területeiről elvándorolnak, a nyugati nagyvárosok továbbra is rohamosan nőnek - hívta fel a figyelmet a G7.

Az uniós országok többségében nő a népesség: a 27 tagállam kétharmadában vannak most többen, mint 2009-ben. A legnagyobb népességnövekedés két törpeállamban, Máltán és Luxemburgban volt, a nagyobb országok közül pedig a svédek gyarapodtak a legtöbbel.

Bécsbe, Londonba, Brüsszelbe mentek

A lakosság száma a nagyobb nyugati városokban ugrott meg a leginkább az előző tíz évben. A listát itt is Luxemburg vezeti, de a top 10-be három londoni régió, valamint Brüsszel és Bécs is bekerült.

A lakosságszám Budapesten és Pest megyében látványosan növekedett. Az Eurostat adatai szerint a fővárosban most közel 50 ezerrel élnek többen, mint 2009-ben, ami 3 százalékos növekedést jelent, Pest megyében pedig ennél is nagyobb mértékben ugrott meg a népességszám - olvasható a cikkben.