Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az érintett, magánkézben levő transzkontinentális kábelek felelnek gyakorlatilag a teljes internetes és egyéb kommunikáció lebonyolításáért Észak-Amerika és Európa között.

Ha ezeket megrongálódnának, annak drasztikus gazdasági következményei lennének (például a tőzsde érintettsége miatt is) - írja az Index a Washington Postra hivatkozva.

Ha az oroszok nem akarják átvágni a kábeleket, akkor is lehet ok az aggodalomra: egy esetleges lehallgatás esetén értékes információkat nyerhetnének ki az adatforgalomból.

Andrew Lennon, a NATO tengeralattjáró-flottájának parancsnoka azt mondta, korábban soha nem tapasztaltak ekkora víz alatti aktivitást Oroszország részéről, de arról nem nyilatkozott, tudnak-e konkrét esetről, amikor az orosz tengeralattjárók hozzányúltak a kábelekhez.

A Washington Post megkereste az orosz védelmi minisztériumot is, amire nem kapott választ, de korábban nyilvánosan elismerték, hogy fokozták aktivitásukat a térségben.

A NATO válaszképpen tengeralattjáró-vadász repülőket járőröztet az érintett terület fölött, és újranyit egy olyan megfigyelőbázist a közelben, amely a hidegháború óta nem üzemelt. (ENSZ: Oroszország megszálló hatalom)

Fotó: AFP PHOTO/POOL/Alexander Zemlianicsenko