Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szerdán ismertetett tanulmányában kimutatta, hogy a tízéves futamú görög állampapír hozamfelára az összehasonlítható lejáratú olasz szuverén kötvényeké felett immár alig 70 bázispont.

Az elemzők hangsúlyozzák, hogy az évtized elején kibontakozott adósságválság óta nem volt ilyen csekély a görög állampapír kockázati hozamfelára az olasz kormánykötvényekhez mérve. A cég grafikus kimutatása szerint a görög kockázati felár az olasz szuverén kötvények vásárlásához megkövetelt befektetői hozam felett 2012-ben 3500 bázispont környékén tetőzött.

A Capital Economics londoni elemzőinek szerdai előrejelzése szerint az olasz kötvényhozamhoz mért görög felár 2019 végéig 25 bázispontra csökken tovább, tekintettel az olasz gazdaság gyenge kilátásaira, az olasz közfinanszírozás feszített helyzetére és a megnövekedett politikai kockázatokra.

Olaszország lett Európa beteg embere

A ház szerint az euróövezeti adósságválság elhatalmasodása óta Görögországot volt szokás "Európa beteg emberének" nevezni, ám ez a cím most már Olaszországot illeti meg, nem utolsósorban azért, mert a görög gazdaság tavaly 2007 óta nem mért növekedési ütemet produkált, Olaszország viszont egy ideje technikai recesszióban van.

A cég londoni elemzőinek várakozása szerint a görög gazdaság az idén 1,5 százalékkal nő - miközben az autóövezet egészének növekedési üteme várhatóan 0,8 százalék lesz -, Olaszország viszont recesszióban marad, és ebben a helyzetben valószínűleg erősödnek az olasz államadósság-helyzet fenntarthatóságával kapcsolatos aggályok.

Már nem úgy árazzák

A Capital Economics kiemeli szerdai tanulmányában, hogy a tízéves futamú olasz államkötvény 2,60 százalékos jelenlegi hozamszintje 140 bázisponttal magasabb, mint a hasonló hitelminősítői besorolású Portugália összehasonlítható futamú szuverén kötvényeié, Görögország átlagos hitelminősítői osztályzata viszont "B plusz", vagyis változatlanul messze a befektetési ajánlású alapszint alatt jár. A ház szerint mindez azt jelenti, hogy az olasz állampapírokat a piac már nem befektetési szintű kötvényként árazza.

Olaszországot a piacvezető globális hitelminősítők egyelőre befektetési ajánlású osztályzatokkal tartják nyilván, de a besorolási dinamika lefelé tart. A Standard & Poor's nemrégiben leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Olaszország "BBB" szintű államadós-besorolásának kilátását, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olasz kormány gazdasági és költségvetési politikája miatt várhatóan nem folytatódik az olasz államadósság-ráta csökkenése.

Az S&P előrejelzése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért bruttó és nettó olasz szuverén adósságkötelezettségek aránya a következő három évben 128,5, illetve 123,2 százalék környékén marad.

Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service nem sokkal korábban az addigi "Baa2"-ről egy fokozattal "Baa3"-ra rontotta Olaszország államadósságának besorolását.

A Moody's indoklása szerint a költségvetési politika expanzívvá válása miatt az olasz államadósság-ráta a GDP 130 százalékához közelítő jelenlegi szintek környékén marad a következő években, és ez potenciális sokkoknak teszi ki az olasz gazdaságot.

A "Baa3" minősítés a befektetésre ajánlott kategória alapszintje. Ha a Moody's innen tovább rontja az olasz szuverén besorolást, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztené befektetési ajánlású osztályzatát.