Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az olívaolaj préselésekor az olívabogyók súlyának mindössze ötödéből lesz olaj, négyötöde eddig veszendőbe ment, és még elhelyezése is nehézségekbe ütközött: megtisztítása után általában a földeken szórták szét ezt a szerves hulladékot - írja az MTI.

A nagyvilágban évente mintegy egymillió tonna efféle melléktermék keletkezik, Izraelben mintegy harmincezer tonna. Elégetése környezetszennyező füstöt okoz, természetes trágyaként alkalmazása viszont rengeteg gonddal jár, mert ehhez komplikált és drága eljárásokkal elő kell készíteni.

A Haifai Egyetem és a Tel Háj főiskola kutatói az izraeli környezetvédelmi minisztérium anyagi segítségével olyan új eljárást dolgoztak ki a hulladék újrafeldolgozására, amelyet akár kis mennyiségben, a földeken is használhatnak majd a mezőgazdászok.

Rengeteg motor képes elégetni az etanolt, még egy átlagos benzinüzemű motor üzemanyaga is tartalmazhatja tíz százalékban ezt az olívaolaj készítésekor a hulladékból kinyerhető folyadékot.

A bioüzemanyagok, köztük a bioetanol felhasználása csökkentheti a függést a hagyományos fosszilis üzemanyagoktól, amelyek tartalékai folyamatosan fogynak, és amelyek elégésekor az üvegházhatású gázok kerülnek a levegőbe.

A kép forrása: Pixabay.