Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt (PiS) elnöke, Lengyelország tényleges vezetője két nappal a magyarországi választások előtt Budapestre látogat, hogy részt vegyen a magyar fővárosban felállított szmolenszki emlékmű felavatásán - adta hírül a lengyel média, amely a világsajtóhoz hasonlóan a vasárnapi parlamenti választások eredményeit latolgatja.

A lengyel légierő utasszállító repülőgépe 2010. április 10-én zuhant le Oroszországban, a szmolenszki katonai repülőtér közelében. A gép fedélzetén volt a lengyel elnök, Lech Kaczynski, valamint az ország politikai és katonai vezetésének számos tagja.

A Rzezczpospolita című konzervatív lap szerint a választások eredménye megrázatja a Fidesz nyolc éve tartó alkotmányos többségét. Az újság idézi Orbán Viktor miniszterelnököt újra és újra elismételt véleményét, miszerint két út van az ország előtt: vagy nemzeti kormánya lesz, és nem lesz migrációs állam Magyarország, vagy Soros György emberei alakítanak kormány, akik befogadják a bevándorlókat.

Ellenzék

Balázs Péter, a magyar diplomácia volt vezetője szerint késég sem fér ahhoz, hogy Orbán Viktor élvezi a bajor kormány támogatását, sőt még az is lehet, hogy másokét is - emeli ki a lengyel sajtóorgánum. Ezt követően kitér arra, hogy az ellenzéki média, különösen annak a pénzügyi mágnás Simicska Lajoshoz tartozó része minden nap tudósít valamilyen kormány közeli korrupciós botrányról.

Néhányan már a Fidesz végét látják és a hatalom átvételére készülnek, ám korán isznak a medve bőrére. Semmi nem utal arra, hogy a kormánypárt elvesztené a választásokat, sem arra, hogy az ellenzék országos szinten egységesen tudna fellépni ellene. Ha az ellenzék sok egyéni jelöltje győzne, akkor túlsúlyba kerülhetne a 199 fős parlamentben, azzal a feltétellel, hogy a pártjai az országos listán is jól szerepelnek.

A fotó forrása: Reuters