Egyelőre csak egy véleménycikkben, de a Los Angeles Timesban is megszólalt egy hang, amely szerint nem biztos, hogy jó öltet az olimpiarendezés. Mariel Garza, a lap publicistája emlékezteti olvasóit, hogy a LA-t először a kispadra küldte az USA olimpiai bizottsága, amely Bostont akarta indítani a 2024-es rendezésért.

Miután a keleti parti város lakói úgy látták, hogy nem jön ki az olimpia matek, azaz a költségek és a hasznon nincsen szinkronban, megnyílt az út a nyugati part metropolisza, Los Angeles pályázata előtt. Boston azonban nem kivétel, hanem maga a trend: a világon gyengül az érdeklődés a játékok megrendezése iránt.

Szörnyű

Hogy miért? A választ Nate Silver blogger fogalmazta meg a legrövidebben: az olimpia szörnyen rossz befektetés. Garza szerint Hamburg, Róma és Budapest polgárai is az iszonyú költségek miatt léptek vissza a megasportesemény vendégül látásától.

A Los Angeles-i városvezetés megesküdött arra, hogy tarják az 5,3 milliárdos büdzsét, mert a sportlétesítmények és az infrastruktúra többi eleme szinte teljes körűen rendelkezésre áll. Ugyanakkor a városi tanács megszavazta, hogy kifizeti a költségtúllépést, ha ez mégis bekövetkezik.

Garza attól tart, hogy a 2024-ig hátra lévő hét év alatt sok minden történhet, ami felborítja a rendezők terveit. Ha valami rosszul alakul, akkor az angyalváros lakói olyan helyzetbe kerülhetnek, mint a québeciek, akik kénytelenek voltak 30 éven át fizetni egy extraadót, hogy letörlesszék az 1976-os téli játékok 1,5 milliárd dolláros adósságát.

Borzalmas

A párizsi olimpiai pályázatra a február eleji merénylet mért csapást - egy terrorista késsel támadt a Louvre egyik őrére. Az ügy azonnal felvetette a kérdést, hogy képes-e a francia főváros garantálni az óriási sportrendezvény biztonságos lebonyolítását. Egy francia parlamenti képviselő azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy országa legalább egy generáción át állandó fenyegetettségben és bizonytalanságban fog élni.

A rendezők és a város vezetése azzal hárította el a kétségeket, hogy a 2016-os foci-Eb-t végül is gond nélkül bonyolította le Franciaország. Párizs vezetői és a francia kormány a magyar vezetéshez hasonlóan el akarja kerülni a népszavazást az olimpia rendezéséről. Ezt már két éve, a pályázat indításakor jelezték.

Ugyanakkor a Le Monde-ban most megszólalt Danielle Simonnet, a francia főváros 20. kerületének baloldali képviselője, aki régóta ellenzi a Párizs 2024-es olimpiai pályázatát - tudósított a Klubrádió sajtószemléjében. Simonnet Budapest visszalépése nyomán azt követeli, hogy Párizsban is tartsanak népszavazást az olimpiáról.

Első csapás

Nem kapott nagy nyilvánosságot, hogy az olimpiai mozgalom nem a Budapest visszaléptetésével kapta az első csapást idén. Graubünden svájci kanton lakói egy héttel korábban népszavazáson döntöttek úgy, hogy régiójuk ne induljon a 2026-os téli olimpiai és paralimpiai játékok rendezési jogáért.

A résztvevők 60 százaléka tette a nem mellé az X-et. St. Moritz körüli téli üdülőhelyre tervezett olimpia pályázatát hivatalosan nem vonták vissza azonnal, de aligha képzelhető el, hogy túléli az elutasító referendumot.

Szokásos vita

A helyi önkormányzat és a vállalkozások természetesen támogatják a rendezést. Érveik a szokásosak: a játékok fellendítenék a turizmust és katalizálnák az infrastruktúra fejlesztését. Az ellenzők azonban kifogásolják a pályázatban szereplő 25,2 millió dolláros (több mint hétmilliárd forint, egy fél focistadion ára) költséget és a rendezés átláthatatlan természetét. Szerintük az adófizetők nem tudnák elszámoltatni a rendezőket arról, hogyan költik el a pénzüket.

Jöhet a következő

Sokkal óvatosabbak a kanadai Calgary város 2026-os pályázatának hívei. Mielőtt jeleznék indulási szándékukat a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, kérdőíves felmérésben tesztelik a közhangulatot a rendezéssel kapcsolatban.

Nem keveset: 3,8 millió dollárt (több mint egymilliárd forint) fordítanak csak erre. Az internetes közvélemény-kutatást, amelyet Budapest visszalépésével egy napon indítottak el, kvázi népszavazásnak tekintik az ügyben. Calgary egyébként 1988-ban már rendezett egy téli olimpiát.