Friss prognózis: novemberig marad a forróság!

Elkészültek az őszi időjárási előrejelzések, amelyek azt mutatják, hogy valójában idén Európában elmarad az ősz. Ehelyett tovább folytatódik a nyár Nagy-Britanniától Ukrajnáig. Skandináviában további erdőtüzekkel kell számolni, Kelet-Európában meleg lesz.
Komócsin Sándor, Barabás Júlia, 2018. augusztus 17. péntek, 10:13
Fotó: Pixabay

Az Európát két vállra fektető forróság után, amely egész nyáron jellemző volt és a kontinens északi részét is gyötörte, tovább folytatódik a nyár egészen az ősz végéig. Némi változásra Dél-Európa számíthat, ahol esősre fordul az idő - derül ki az accuweather.com írásából. A friss előrejelzés sorra veszi a kontinens nagy térségeit.

A brit szigeteken, Franciaországban és Németországban folytatódik a nyár, azzal a különbséggel, hogy októberben valamelyest azért enyhülni fog a meleg. Az átlagos hőmérséklet 1-3 Celsius-fokkal lesz a megszokott felett Nagy-Britanniában - mondja Ala Reppert, az AccuWeather vezető meteorológusa. Hasonló, ennél valamivel nagyobb pozitív eltérés várható Franciaországban, Hollandiában és Németországban.

Európának ezen a részén némi enyhülést hozhat a november, amely esőkkel köszönt be Nagy-Britanniától Németországig. Ennek a mezőgazdasági is örülni fog, mivel véget vet az elmúlt hónapok szárazságának. A legtöbb csapadék Írország és Skócia egyes tájain várható. Aki Párizsba, Brüsszelbe vagy Kölnbe készül novemberben, az esős időre számítson.

Dél-Európában változás jön

Olaszországban, Görögországban és a Nyugat-Balkánon nagy viharok pusztítottak a nyáron, miközben a Balkán többi részén a forróság tette próbára az embereket. Ez az időjárás kitart szeptemberig, azt követően aztán megjön az eső, amely októberben és novemberben is kitart. A lassú esőfrontok Olaszországból indulva a Balkánon át érik el Görögországot.

Az erdőtüzek veszélye megszűnik, viszont áradások lehetnek - főként olyan vidékeken, amelyeken az előbbiek kipusztították a vizet megkötő növényzetet. A több csapadék enyhíti ugyan a hőséget, de a szeptember így is melegebb lesz a megszokottnál. Az ősz további két hónapja az átlagosnál hűvösebb időt hoz.

Észak-Európa elesik

Skandináviában évtizedek óta nem látott szárazságot hozott a forró nyár. Svédországban ötvenezer hektár területen égett le a növényzet. Az időjósok szerint az átlagosnál szárazabb idő az ősz nagy részén át kitart Európának ezen a részén. Nem látnak olyan esőket, amelyek jelentősen enyhítenék a szárazságot, s ezzel mérsékelnél az erdőtüzek veszélyét.

 

 

Októberben és novemberben ugyan végre jóval alacsonyabb lesz a hőmérséklet a nyárinál, de ez nem javít a helyzeten. Nem meglepő módon a mezőgazdaság teljesítménye is elmarad idén az elmúlt évekétől, ami természetesen élelmiszer-áremelkedéshez vezet. A novemberi hó kevesebb lesz az átlagosnál Oslo, Stockholm és Helsinki térségében is.

Meleg és szárazság Kelet-Európában

Kelet-Európa lakói úgy fogják érezni, hogy egy soha véget nem érő nyárban élnek, miután a forró időjárás az ősz végéig kitart. Még olyan északi fekvésű területeken is az átlagosnál magasabb hőmérsékletek várhatók, mint Lengyelország, a balti államok és Ukrajna. Miközben Európának ezen a részén októberben rendszerint hűvösre fordul az idő, idén ez nem várható.

A kirándulóknak szép ősz ígérkezik, ám a mezőgazdaság meg fogja érezni a terméshozamok visszaesését. A meleg kitartásával párhuzamosan erősödik a szárazság veszélye. Az utóbbi főként Ukrajnát Moldovát, Romániát és Fehéroroszországot fogja sújtani. A várva várt csapadék nem jön meg az ősszel, ami egyben a tél, a nagy havazás korai érkezését is valószínűtlenné teszi.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.08.19 08:23

@Kara_kan: Nálunk is épült sok sok öntöző rendszer pályázati pénzen !
- igaz a többségük a stadionokban és focipályákon :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kara_kan, 2018.08.19 07:28

A románok azzal szörakoztak az utóbbi években, hogy több milliárd eurót, ami részben EU-s, részben saját pénz, nagy öntözőrendszerek kiépítésére fordították (stadionok helyett, ugye).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2018.08.17 18:13

Szóval a lényeg

Az északi sarkon május 15 és kb aug elejéig 24 órán át süt a nap.
Ha ezt leszigeteljük egy hőpajzzsal az visszaveri és telibe kapja az infravörös sugárzást magyarul a magas co2 szint extra meleget okoz ott ahol egész nap azaz 24 órán át körb körbe jár a nap emiatt a két sarkvidék extrém módóon kitett a globális felmelegedésnek akkor amikor ott süt a nap északi sarkkörön 30 fokok vannak ami teljesen szétbarmolja a klimát és ez ezentúl a következő többezer évben igy is marad..

magyarul január március normál tél májustól meg jön a pokol és a szárazság

persze a másik fele a bolygónak azaz az antarktisz hasonló okok miatt megolvad igy 100 év múlva 80 méterrel is emelkedhet a tengerszint..

Nesze neked szénkorszak végi ősember - most te is kihalsz mint az elötted lévő kb 20 különféle ősember a pitekuszoktól a neandervölgyiig

irány a kénköves pokol !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html