Vlagyimir Putyin orosz államfőt tárt karokkal fogadták csütörtökön Szerbiában, ahol igen népszerű, mert az emberek még emlékeznek arra, hogy a NATO a jugoszláv polgárháború idején 1999-ben bombázta az országot, majd ezt követően Koszovó kivált Szerbiából, ami olyan sérelmet okozott a társadalomnak, mint a trianoni béke a magyaroknak. Vendéglátója, Alaksandar Vucic szerb elnök az elmúlt években Európa és Oroszország között egyensúlyozott. Putyin utoljára 2014-ben járt Belgrádban - derült ki Guardian beszámolójából.

Az orosz elnök a látogatása előtt adott interjúkban azzal vádolta az USA-t és nyugat-európai szövetségeseit, hogy hatalmi dominanciára törekednek a Nyugat-Balkánon, amivel destabilizálják a régiót. Jelképes gesztusként azok a MiG-29-es harci repülők kísérték az orosz államfő repülőgépét Szerbia felett, amelyeket Oroszországtól vásárolt a szerb hadsereg.

Semleges álláspont

Putyin szerint az EU mesterségesen arra kényszeríti Szerbiát, hogy válasszon Moszkva és Brüsszel között, ám Vucic tavaly azt mondta a Guardiannak adott interjújában, hogy kormányának első számú prioritása a tejes EU-integráció, miközben szoros kapcsolatokat akarnak ápolni az orosz vezetéssel is. Szerbia nem akar csatlakozni a NATO-hoz, katonailag semleges akar maradni.

A felek húsz egyezményről tárgyalnak, A BBC szerint a gazdasági együttműködés középpontjában a gázipari együttműködés bővítése van: a szerb elnök nagyon szeretné, hogy az orosz gáz a török áramlat meghosszabbításával eljutna Szerbiába. Ez a gázvezeték a Fekete-tenger fenekén haladva éri el Törökországot, ahonnan Bulgária érintésével juthat el Szerbiába. A két ország folytatni akarja a katonai és a technológiai együttműködést is.

Nem pont ezt a kutyát kapta, de ilyen fajtát. Forrás: Getty

A szerb elnök orosz kollégája vendégül látásával megerősítheti konzervatív szavazóbázisát, hangsúlyozhatja elkötelezettségét az ország szláv és ortodox keresztény hagyományaihoz annak ellenére, hogy masíroznak az EU felé - véli Guy Delauney a BBC balkáni tudósítója. Diplomáciai szempontból emlékeztetheti uniós partnereit arra, hogy nem vehetik garantáltnak Szerbia lojalitását, amíg az ország nem tagja az uniónak. A belépést 2025-re tervezik. Az orosz vezetőnek önmagában megéri az belgrádi látogatás azért, mert idegesítheti az EU-tagállamokat, amint látják, hogy egy tagjelölt országban vörös szőnyeget terítenek a lába elé.

Tüntetések

A Guardian arról ír, hogy a látogatásnak kínos hátteret ad a Vucic ellen decemberben indult tüntetéssorozat a szerb fővárosban. A tiltakozók kifogásolják, hogy nem érvényesül a jog uralmának elve, illetve korlátozott a sajtó szabadsága. Eközben a vajdasági Szabad Magyar Szó beszámolója szerint óriási demonstrációt szerveznek Putyin tiszteletére. Sajtóértesülések szerint állítólag 70 ezer ember fogja köszönteni Oroszország államfőjét. A látogatás egyébként extra biztonsági intézkedések között történik - ahogy az Vlagyimir Putyin budapesti vizitjein is látható volt.

Vucic feladja a leckét mindazoknak az állam- és kormányfőknek, akik a jövőben vendégül látják az orosz elnököt azzal, hogy egy sarplaninai kölyökkutyát ajándékoz Putyinnak. (Tíz éve Gyurcsány Ferenc akkori magyar miniszterelnök egy pulikutyával lepte meg az orosz vezetőt - a szerk.) A három hónapos kutyát Pasának hívják, az apja a Boza névre hallgat. A szerb elnök nem ragaszkodik hozzá, hogy Putyin megtartsa a cuki ajándék kutya nevét, adhat neki újat tetszése szerint, hallgatni fog rá, hiszen még oly fiatal.