Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nobel-békedíjas Lech Walesa volt lengyel államfő és szakszervezeti vezér interjút adott a Sputnik Polska portálnak, amelyben értékelte a világ helyzetét, s amelyben elhíresült egyszerűségével szinte megtörte a lengyelek több évszázados oroszellenességét - vette át a hírt a gazeta.pl. Az orosz RIA Novosztyi hírügynökség azt a mondatát idézte tőle, miszerint hozzánk "közelebb áll Moszkva, mint New York".

A gazeta.pl felhívja a figyelmet arra, hogy a Sputnikot többször is rajtakapták már, amikor oroszbarát tartalmakat töltött fel lengyel médiafelületekre vagy olyan torzított információkat közölt, amilyeneket a Kreml-barát Russia Today szokott. Ugyanakkor most nem ez a helyzet.

A Szolidaritás szakszervezet legendás vezére valamiért úgy döntött, hogy ennek a hírportálnak ad interjút, ahol bemutatta saját elképzelését a lengyel-orosz viszonyról. Szerinte államfő korában azért alakultak jobban a kapcsolatok, mert ő szót tudott érteni az akkori orosz államfővel, Borisz Jelcinnel.

Megoldaná a dolgot

Szerinte ha most elutazhatna Oroszországba, hogy Vlagyimir Putyin elnökkel tárgyaljon, hasonlóan jó eredményt érhetne el. Ha kap ilyen meghívást, el fogja fogadni. - Nagyon szeretném, mert Putyin elnököt okos embernek tartom. Az a gond, hogy nem jutnak el hozzá megfelelő, az eddig hallottaktól eltérő érvek. Ha olyan információkat kapna, amilyeneket Jelcinnek adtam, akkor közösen jó politikát csinálhatnánk - fejtegette.

Walesa arról is beszélt, hogy nem tetszik neki a lengyel diplomácia jelenlegi, határozottan Amerika-barát irányvonala és általában a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) politikája. Azt ajánlja a lengyeleknek, hogy ne veszekedjenek Oroszországgal, mert azzal csak a harmadik felek előtt nyitnak ajtót, hogy "keresnek rajtuk"!