Ránk rontott az időjárás

Nagy erdőtüzek, vízhiány és gyakoribb trópusi ciklonok jellemezték az évet - mondta Juhász Árpád geológus az M1 csatornán az idei klímahelyzetről az MTI szerint.
Szabó Dániel, 2019. december 29. vasárnap, 13:58
Fotó: Reuters

A természeti katasztrófák közül a szakértő kiemelte a nagy erdőtüzeket. Példaként említette, hogy Ausztráliában három hónapja képtelenek megbirkózni a lángokkal, de Szibériában, a mediterrán térségben és Chilében is komoly tüzek pusztítottak.

"Annyira szárazak az erdők, hogy a nagy erdőtüzekkel, főleg ha erős szél is társul hozzájuk, a modern technika ellenére nem lehet mit kezdeni" - magyarázta Juhász.

Komoly problémának nevezte a vízhiányt, amelyre példaként említette, hogy egy Indiában ötmilliós városba kellett tartálykocsikkal vinni a vizet. Ez a szakértő szerint egyértelműen kapcsolatban van a globális felmelegedéssel. Világszerte egyre gyakoribbak az aszályok, egyre több az extrém meleg napok száma - emelte ki.

Szerinte vannak olyan katasztrófák - például földrengések, vulkánkitörések - amelyek kialakulását az emberek nem befolyásolhatják, és azokat nem is tudják előre jelezni.

Ebből a szempontból csendes volt az év, viszont látható, hogy a nagy trópusi ciklonok - hurrikánok, tájfunok - gyakoribbá válnak és kitolódik a szezonjuk. Ezek azonban kialakulásuktól kezdve követhetők, így a lakosságot fel lehet készíteni rájuk - mondta Juhász Árpád, aki hangsúlyozta: az, hogy ennyi katasztrófát látunk nap mint nap, a tömegkommunikációnak is köszönhető. Régebben hetek, hónapok is elteltek, amíg hír érkezett a világ más részén történt természeti katasztrófáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2019.12.29 18:51

Na ez is beállt a öld fasiszta maffiózók közé. A minap olvastam egy cikket, amelyet kanadai tűoltókkal készítettek. Éppen az ellenkezőjét állították, kevesebb volt az erdőtüzek száma. Az egész zavaros hisztériakeltés, az emberek megfélelmítése és átverése, hogy ezzel nagyobb befolyásra és pénzre tegyenek szert, amit adók formájában próbálnak az emberekről lenyúlni. Inkább foglalkozna ő is tényleges környezetvédelemmel: a pazarlás, a szemetelés drasztikus csökkentésével, a szelektív szemétgyűjtéssel, a hatékonyabb nyersanyag felhasználással, a tiszta víz és az ivóvíz megőrzésével, a toxikus anyagok gyűjtésével, semlegesítésével, és az újrahasznosítással, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html