Noha a teljes munkaidőben való foglalkoztatás adja a legnagyobb biztonságot, egyre többen választanák Lengyelországban ennek ellentétét, valamilyen rugalmasabb alkalmazási formát - idézte a Manpower munkaerő-közvetítő vállat kutatásait a Rzeczpospolita.

A munkát kereső lengyelek 29 százaléka, azaz csaknem minden harmadik személy nem akar teljes státuszban dolgozni, inkább szerződéssel vállalna munkát, projektmegbízást vagy fél státuszt keresne.

Ez gigantikus változás: két évvel ezelőtt még csak minden negyedik munkakereső elégedett meg az ilyen alkalmazással. Nagyon sok munkakereső többféle tevékenységet akar folytatni, ebben lát, fejlődési lehetőséget, emellett több időt szánna hobbijaira. Ezek az előnyök elsősorban a fiatalabb, jobban képzett embereket vonzzák.

Ennek tükrében érdekes, hogy sok munkaadó nem ad lehetőséget a rugalmas munkavégzésre. Az alternatív foglalkoztatást keresőknek csak a fele kap ilyen lehetőséget. A leggyakrabban a külföldi vállalatoknál fordul elő, hogy az alkalmazottak egy bizonyos részét időlegesen, egy projektre, vagy nem teljes munkaidőben alkalmazzák. Az ágazatok közül a logisztika, a szolgáltatóközpontok és az informatikai cégek hirdetnek állást olyanoknak, akik nem hosszabb időre terveznek.