Robbanás előtt a német gazdaság?

Az elemzői várakozásokra rácáfolva tovább gyorsult és közel hatéves csúcsra emelkedett a német gazdaság magánszektorában a növekedés üteme márciusban.
Papp Zsolt, 2017. március 24. péntek, 10:49
Fotó: Napi.hu

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének pénteken közölt előzetes adatai szerint a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 71 havi csúcsra, 58,3 pontra ugrott a februári 56,8 pontról, miközben elemzők enyhe csökkenést, 56,5 pontot vártak. A szolgáltatóipari BMI előzetes értéke 55,6 pontra - 15 havi csúcsra - nőtt az előző havi 54,4 pontról. Elemzők 54,6 pontra számítottak - írja az MTI.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 70 havi csúcsra, 57,0 pontra emelkedett a februári 56,1 pontról. Elemzők csökkenést, 56,0 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb - és 50 pont feletti - érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

A márciusi előzetes BMI-kkel erős negyedévet zár a német gazdaság, amely az utóbbi hat év leggyorsabb növekedési ütemével lépett át a tavaszba. Rekordközeli mértékben bővült a munkahelyek száma, miközben fokozódott az inflációs nyomás, mind a bekerülési, mind a kibocsátási árak az utóbbi hat év leggyorsabb ütemében emelkedtek - kommentálta a felmérés eredményét Trevor Balchin, az IHS Markit vezető közgazdásza.

Az euróövezet szempontjából biztató, hogy a második legnagyobb gazdaságban, Franciaországban még erősebb növekedési ütemeket mértek. Az összetett BMI márciusi előzetes érteke 57,6 pontra - 70 havi csúcsra - emelkedett a februári 55,9 pontról. A szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe ugyancsak 70 havi csúcsra, 58,5 pontra nőtt az előző havi 56,4 pontról, míg a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató előzetes értéke 53,4 pontra kúszott fel a februári 52,2 pontról. A BMI-k alapján úgy tűnik, hogy a francia magánszektorban kedvező a konjunktúra, az utóbbi években hozott kormányzati intézkedések elkezdték meghozni gyümölcsüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2017.03.24 10:55

"Robbanás előtt a német gazdaság?" Az biztos! Ha a migránsokon múlik nemcsak a gazdaság robban szét, de mindenki aki él és mozog!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html