Román euró: nem eszik olyan forrón a kását!

Óvatosan nyilatkozott az euró romániai bevezetésének lehetőségéről a bukaresti jegybank elnöke, aki szerint inkább maratoni futásra kell emlékeztetnie ennek a folyamatnak, mint sprintelésre.
Barabás Júlia, 2019. június 10. hétfő, 10:14
Fotó: Getty Images

A Román Nemzeti Bank (BNR) "kiegyensúlyozott álláspontot" képvisel az euró bevezetésével kapcsolatban - idézte a Maszol Mugur Isarescut, a jegybank kormányzóját. A bankvezető a valós konvergencia fontosságára hívta fel a figyelmet.

Tisztában vannak azzal, hogy vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó GDP-nek el kellene érnie az európai uniós átlag legalább 70-75 százalékát a sikeres euróbevezetéshez. Ellenkező esetben nem lesz eléggé felkészült az ország erre, ami gazdasági sokkok esetén súlyos gondokat okozhat, ahogy az az eurózóna adósságválsága idején például Görögország esetén látszott

A magas szintű konvergencia nem jelenti azt, hogy a konvergenciacélt 90 százalékra tűznék ki, illetve, hogy el akarnák érni a németországi szintet, ahogyan azt egyesek Magyarországon vagy Lengyelországban szeretnék. A jegybank elnöke szerint az euró bevezetéséhez "nem a sprinter, hanem inkább a maratonfutó taktikájára van szükség". A bukaresti kormány 2024-re tűzte ki a valutacsere időpontját.

HOZZÁSZÓLÁSOK