Romániában a család fogalmáról tartanak népszavazást

Magyar idő szerint vasárnap reggel 6 órakor (helyi idő szerint 7 órakor) ismét kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára a vasárnap estig tartó kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.
Szabó Dániel, 2018. október 7. vasárnap, 09:18
Fotó: AFP

Az első napon a központi választási bizottság (BEC) becslése szerint országszerte 1 millió 46 ezer választó, a névjegyzékben szereplők 5,72 százaléka járult az urnákhoz.

A magyar többségű megyék szombaton sereghajtók voltak: a nap végéig Hargita megyében a jogosultak 2,22, míg Kovászna megyében a jogosultak 2,31 százaléka adta le voksát.

A legmagasabb részvételt a népszavazás első napján Bihar megyében regisztrálták, ahol a névjegyzékben szereplők 8,67 százaléka járult az urnákhoz.

A referendumon sikere főleg azon múlik, hogy túllépi-e vasárnap estig a részvétel a 30 százalékos érvényességi küszöböt, mert ha ez teljesül, az az eredményességhez szükséges igen szavazatok aránya minden bizonnyal meghaladja majd a választói névjegyzékben szereplők számának 25 százalékát, hiszen az ellenzők távolmaradásukkal próbálják meggátolni a hagyományos család fogalmának alkotmányba iktatását.

Az alkotmánymódosítást kezdeményező keresztény családszervezetek abban bíznak, hogy vasárnap lényegesen többen mennek el szavazni, tekintettel arra, hogy Romániában hagyományosan vasárnap tartják a választásokat. Optimizmusukat a legutóbbi, 2003-as alkotmánymódosítás is alátámasztja, amikor az ugyancsak kétnapos voksolás során vasárnap háromszor annyian járultak az urnákhoz, mint szombaton.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a "házaspárok" fogalom szerepel.

A szavazókörök vasárnap 21 óráig tartanak nyitva.

A fotó forrása: Andrei Pungovschi/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.10.07 11:26

A család az, amit a fidesz-kdnp meghatároz és punktum.
És akinek nem lesz legalább 3 gyereke, az majd spermaadót fog fizetni.
Alapja egy kötelező önbevallás lesz a havi rejszolt mennyiség függvényében.
Napi standolást kell végezni a rejszolt mennyiségről, majd minden hónap 12-éig önbevallást kell tenni az összesített mennyiségről, az SP/MA_19-es nyomtatványon.
1 deci getzi 320 forint + áfa, + 20% környezetterhelési díj.
Így pontosan kiderül, hogy mennyi a felesleges getzi hazánkban.
Figyelem!
Nem a spermát kell beküldeni, csak a bevallást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html