Rossz hír jött Kínából - Ezt az egész világ megérzi

Kínában idén minimálisan lassul a gazdasági növekedés tavalyhoz képest - jelentette be Li Kö-csiang miniszterelnök az Országos Népi Gyűlés (parlament) vasárnap kezdődött ülésszakán.
Domokos László, 2017. március 5. vasárnap, 11:48
Fotó: Napi.hu

A politikus elsősorban gazdasági kérdésekről beszélt. A kormányfő szerint az idei GDP-növekedés 6,5 százalék körüli lesz. Tavaly a kínai gazdaság 6,7 százalékkal, 26 éve a legkisebb ütemben nőtt.

Peking mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldást találjon a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban jelentkező mind nagyobb bizonytalanság mérséklésére. A deglobalizáció és a protekcionizmus egyre nagyobb teret nyer, ami komoly kivívás a kínai gazdaságnak. Idén a fogyasztói áremelkedés várhatóan 3 százalék lesz a tavalyi 2 százalék után.

Idén 11 millió új munkahelyet teremtenek, 1 millióval többet a tavalyinál és hogy a munkanélküliséget a városokban 4,5 százalékon akarják tartani.

A kínai miniszterelnök a mintegy 2900 küldött előtt arról is beszélt, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány idén is 3 százalék lesz: a deficit 345,16 milliárd dollárt tesz ki, 29 milliárd dollárral lesz magasabb 2016-hoz viszonyítva.

A kormányzati kiadásokat idén 5 százalékkal lefaragják. Li Kö-csiang (a képen középen) bejelentette, hogy folytatják a nehézipar visszaszorítását és a veszteségesen működő állami cégek felszámolását. Ennek keretében az idén 50 millió tonnával csökkentik az acéltermelési és 150 millió tonnával a széntermelési kapacitást. Ezen felül bezárnak szénnel működő erőműveket, ezek együttes energiatermelése mintegy 50 gigawatt.

Idén 116,11 milliárd dollárt fordítanak vasúti pályák építésére és korszerűsítésére, 261 milliárd dollárt pedig gyorsforgalmi autóutak létrehozására, illetve a vízi közlekedés fejlesztésére. Kína - pénzügyi ágazaton kívüli - külföldi befektetéseinek értéke idén várhatóan 170 milliárd dollár lesz, ami nagyjából azonos a tavalyi 170,1 milliárd dollárral.

A várakozásokkal szemben a miniszterelnök nem közölt adatokat a katonai kiadásokról. Szombaton a törvényhozás szóvivője azt mondta, hogy Kína mintegy hét százalékkal növeli idén védelmi költségvetését. Sokan arra számítottak, hogy vasárnap a miniszterelnök pontos számokat ismertet ezzel kapcsolatban.

Röviddel a miniszterelnök parlamenti beszéde után a kínai védelmi minisztérium bejelentette, hogy a védelmi kiadások összege először lépi át az ezer milliárd jüant, és 1044 milliárd jüan (151 milliárd dollár) lesz az idén. A tavalyi kiadásokhoz viszonyított 7 százalékos növekedés a legkisebb bővülés az évtizedben, ami a kínai gazdasági növekedés lassulásával függ össze - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2017.03.06 07:42

@V0LE:
Ennek több problémája is van. Jelenleg a kínai jegybank (kormány) önti a pénzt a gazdaságba és ezzel egy lufiban próbálja benntartani a levegőt. A gazdaság szereplői nagyon eladósodtak, őrült módon fejlesztettek, de a kapacitások nincsenek kihasználva. Mostanában olvastam, hogy egyre több a nem fizető hiteles, ami a lufi pukkanását eredményezheti, az fog igazán nagyot szólni!
Az USA-nak éppen az a baja a kínaiakkal, hogy a pénzpumpa a kínai fizetőeszköz USD-hez mért értékét is alacsonyan tartja. Mondjuk a kínai jegybanknak ez is célja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.03.05 13:42

@matyi2010: Az a baj matyika, hogy a 6,7% es a 6,5% is egy nagy kamu. Ha kiderulne, hogy a valosag ennel sokkal rosszabb, akkor komoly panik lenne a piacon amit az egesz vilaggazdasag megerezne. Igy is menekul a toke rendesen onnan. Eleg megnezni amugy a tengeri teherszallito cegeket, abbol azert lathato, hogy nem kis baj van. A bankrendszerukrol ne is beszeljunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2017.03.05 13:18

A kamatos kamat számítás ugye meg van?
A tavaly 6,7%-kal növekedett gdp idén 6,5%-kal nő, akkor ez a nagy csökkenés tavalyi bázison 6,9% növekedésnek felel meg.
Nominális értéken 6-700 milliárd dollárral nő a kinai gdp.
15-20 éve a száguldó növekedés évi 100 milliárd dollár volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zuljin, 2017.03.05 12:49

A kínai növekedés is csak hitelből megy. a 2008-as 31,5%-ról tavalyra már 45%-ra ment fel a GDS arányos államadósság. Bezzeg a Kárpát-medencében minden fordítva megy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html