Segítség! Kevés a vendégmunkás

A lengyel munkaadók jelentős része arra panaszkodik, hogy nem tud kellő számú ukrán vendégmunkást toborozni az adminisztrációs korlátozások miatt. Az ország gazdaságnak égetően szüksége lenne az új munkáskezekre.
Barabás Júlia, 2017. december 3. vasárnap, 07:15
Fotó: Pixabay

A lengyelországi vállalatok átlag 19 százaléka venne fel újabb munkásokat Ukrajnából, mégpedig minél előbb. A nagyvállalatok területén ez az arány még megdöbbentőbb: eléri a 42 százalékot. - derül ki a gazetapraca.pl cikkéből.

Ezek az adatok a Personnel Sevice legújabb felméréséből derültek ki, mint ahogy az is, hogy egyre nehezebb dolgozókat szerezni a keleti szomszédtól. Ezt mondja a munkaadók 17 százaléka. A lassúságot elsősorban adminisztrációs formaságok okozzák. A Personnel Service szakértői szerint a lengyel cégek fejlődése szempontjából kulcskérdés a folyamatok leegyszerűsítése.

Az egyik fontos lépés lenne az ukrán vendégmunkások lengyelországi tartózkodási idejének meghosszabbítása. A jövő év januárjában új jogszabályok lépnek életbe, amelyek a szezonmunkára vonatkoznak. Ennek alapján egy évben kilenc hónapig lehet majd alkalmazni Lengyelországban az ukrán dolgozókat. Ez ugyan három hónappal hosszabb, mint jelenleg, de a szakértők szerint valójában hároméves időtávra lenne szükség.

A leggyakrabban a termelő üzemek keresnek ukrán dolgozókat, de a szolgáltató szektor és a kereskedelem is szívesen veszi a munkájukat. A cégek majd fele különböző ügynökségeken keresztül toborozza a dolgozókat Ukrajnában, így nem nekik kell a formaságokat sem intézni.

A nyitókép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.12.03 15:17

HAZUGSÁG!
Van melós, csak nem veszik fel azokat.
Példa: --------------
Hollandiaba muanyag flakonokat gyarto ceghez keresunk 20-30 ev kozotti Fiatal parokat,csomagolo pozicioba.Hosszu tavra,szallasal,
heti 40 ora munkara.Fizetes a Holland normak szerint.
Munka kezdete 2018 januar 2.Gyari munka 3 muszakban.
Erdeklodni; telefonon 0031639223979
emailben; nicoluitzendbureau@freemail.hu
Feladás dátuma: november 30. 19:43.
---------------------------------------------
Már a 30 éves sem kell, nemhogy 40-50-65
Vagyis 30-65 év között, azaz 35 év dolgozóit nem veszik fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.12.03 09:37

a megoldás nem az ukrán munkaerő behozatala lenne, hanem a bérek emelése , a hatékonyság növelése.

ugyanis a külföldi munkaerő csak arra jó, hogy alacsonyan tartsa a bérszintet, ezáltal a cégek elkényelmesednek, nem kényszerülnek rá a hatékonyságnövelésre, így a gazdaság mindig is elmaradott, a lakosság , az ország pedig szegény marad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html