Szorul a hurok Trump körül

James Comey, az FBI elbocsátott igazgatója (képünkön) a szenátusban nyilvános meghallgatáson számol be a heves vitákról, melyek közte és Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke között dúltak.
Domokos László, 2017. június 1. csütörtök, 07:32
Fotó: Napi.hu

A szenátus hírszerzési bizottsága előtti meghallgatás - mint szerdán este Comey egyik munkatársa nyilvánosságra hozta - várhatóan a jövő hét elején lesz a tavalyi választási folyamatba történt esetleges orosz beavatkozást vizsgáló törvényhozók előtt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) elbocsátott vezetője azokról a sajtóban megjelent és politikai bombaként robbant vádakról beszél majd, melyek szerint Trump elnök állítólag nyomást gyakorolt volna rá és a Szövetségi Nyomozó Irodára, hogy zárják le az Oroszország és Trump kampánycsapata közötti vélt kapcsolatokról folyó vizsgálatot. Elemzők szerint Comey az FBI-vizsgálat részleteiről nem akar majd szót ejteni, ám a CNN hírtelevízió és a republikánusokhoz közelálló Fox televízió információi szerint azt alig várja, hogy a Trump elnökkel folytatott heves személyes vitáiról beszélhessen - írta az MTI.

Ugyancsak szerdán a képviselőház hírszerzési bizottsága - amely szintén az úgynevezett orosz szálak vizsgálatával foglalkozik - bírság terhe melletti idézést kézbesített Michael Flynn volt nemzetbiztonsági főtanácsadónak és Michael Cohennek, Trump elnök magánügyvédjének. Mindkettőjüknek kötelezően meg kell jelenniük a képviselőházi bizottság előtt, továbbá át kell adniuk a kért személyes és hivatalos dokumentumokat is.

Michael Flynn márciusban mentelmi jogért cserében megjelent volna a bizottság előtt, de a törvényhozók akkor úgy foglaltak állást, hogy nem kötnek egyezséget vele. A lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó erre elhárította a megjelenést, ezért küldtek neki szerdán bírság terhe melletti idézést. Flynnt a szenátus hírszerzési bizottsága is beidézte, ő azonban május 29-én az amerikai alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva - miszerint nem köteles maga ellen vallani - visszautasította a megjelenést.

HOZZÁSZÓLÁSOK