Tavaly augusztusban 72 ember kapta el a lépfenét Szibériában, egy 12 éves kisfiú pedig belehalt a fertőzésbe. A betegség, amit az ott élő rénszarvasok is terjesztenek, utoljára 1941-ben fordult elő a környéken.

Tavaly, 75 év után váratlanul 2300 állat pusztult el lépfene miatt, és a csordával foglalkozó nomád törzs tagjai is megbetegedtek. Mint kiderült mindannyian egy 1941-ben elhullott rénszarvas teteme miatt kapták el a betegséget. A tetem akkor azonnal megfagyott, így évtizedekig nem jelentett veszélyt az állatokra és velük foglalkozó nomádokra. Tavaly azonban szokatlanul meleg volt a nyár, a szarvas teteme kiolvadt, és így újra aktivizálódott a kórokozó.

Az elmúlt hetekben az Atlantic és Vox is arról közölt cikket a 444.hu szerint, hogy a szibériai eset nem egyedi, sőt, egyre gyakrabban kell hasonlóra számítani.

Ahogy egyre nagyobb területek olvadnak ki egyre mélyebben, úgy aktiválódnak egyre régebbi organizmusok. Példaként említi a cikk, hogy 2013-ban egy orosz kutatócsoport 40 méter mélyről egy látszólag érintetlen, fagyott gyümölcsöt hoztak a felszínre, aminek a magvait felolvasztás után elültettek és kicsírázott.

Két francia virológus mintát kért a kiolvadt földből az oroszoktól, amit meg is kaptak. Az Oroszországból származó mintából egy kísérlet során viszont egy addig sosem látott óriásvírus tűnt elő, amit Pithovirus sibericumnak neveztek el. Ez a vírus legalább 30 ezer évig "pihent" lefagyasztva a gyümölcs mellett földben 40 méter mélyen, míg az oroszok ki nem ásták, és a franciák elő nem csalogatták. Bár a Pithovirus sibericum egyáltalán nem veszélyes az emberre, de a fagyott földben bármilyen kórokozó rejtőzhet.

További részletek a 444.hu-n.

(Fotó: Shutterstock)