Török puccskísérlet: hétfőn jön a feketeleves

Londoni pénzügyi elemzők szerint hétfőn negatív piaci reakció várható a törökországi puccskísérlet miatt, bárhogy végződjék is. Citybeli vélemények szerint a NATO-szövetségesek bizonyára nem fogják támogatni a demokratikusan megválasztott török kormány erőszakos megdöntését.
MTI, 2016. július 16. szombat, 09:58
Fotó: MTI/EPA

A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szombat hajnali helyzetértékelésükben "negatív reflexszerű reakciót" valószínűsítettek az ázsiai piacok hétfői nyitására, bár szerintük ezt kordában lehet majd tartani.

A TD Securities várakozása szerint a tágabb értelemben vett feltörekvő európai térség valutáit és kockázati eszközeit valószínűleg az ázsiainál nagyobb negatív hatás éri majd a térségi bizonytalanság miatt.

Feltételezve, hogy a török piacok kinyitnak hétfőn, a török líra és a török adósságpiaci eszközök nagyon negatív reakciójára lehet számítani. Kérdéses, hogy a török jegybank hogyan reagál, de valószínű a kamatpiaci görbe invertálódása ebben a környezetben, és ez kisiklathatja a török központi bank esetleges kamatemelési kísérleteit a jövő héten - áll a TD Securities elemzésében.

Az elemzők szerint a puccs szervezői ugyanakkor nem számíthatnak a külvilág támogatására, legkevésbé a legnagyobb NATO-szövetségesek részéről. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország ugyanis nem engedheti meg magának, hogy a demokratikusan megválasztott török kormány megdöntésére indított katonai puccs támogatójaként tűnjön fel.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Ecomomics feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértői szombat hajnali gyorselemzésükben azt emelték ki, hogy a török gazdaság külső hitelfinanszírozási igénye jelentős a korábbi időszakban végbement robusztus hitelkiáramlási "boom" örökségeként. Ebben a környezetben súlyos reálgazdasági visszaesést okozhat, ha a puccskísérlet nyomán támadt piaci bizonytalanság elhúzódik.

A Bloomberg szerint arra a hírre, hogy Isztambulban tankok jelentek meg az utcán, a török líra bezuhant a dollárral szemben, 6 százalékot esett, amire 2010 óta nem volt példa.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dalia7, 2016.07.16 19:20

A londoni sámánok szerint itt a világvége ! Mindegy, hogy hétfőre már minden a régi ! A tözsdét meg kell rángatni, hogy a sámán-brókerek tudjanak pénzt keresni ! Csak legyen minnél többször, minnél nagyobb balhé... Majd 10 nap múlva minden ugyanott lessz, de addig is milliárdokat tudnak kereni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html