Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megállapodásra jutottunk, hogy véget vetünk a kormányzat részleges leállásának és újraindul a szövetségi kormányzat munkája - fogalmazott Donald Trump.

A megállapodásnak köszönhetően a részleges kormányzati leállás megszűnik, a kormányzati munka három hétre újraindulhat. A kormányzati alkalmazottak visszamenőlegesen megkapják elmaradt fizetésüket.

Ez idő alatt a kongresszusi vezetők folytathatják a tárgyalásokat az amerikai-mexikói határon építendő falról. A kormányzati munka újraindulását az elnök nem kötötte a falépítés azonnali finanszírozásához.

Az elnök bejelentésére azt követően került sor, hogy a szenátus republikánus és demokrata párti vezetői egyezségre jutottak a törvénytervezet tartalmában. Trump azt kérte Mitch McConnelltől, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjétől, hogy a törvényjavaslatot azonnal terjesszék elő a kongresszus egészének, azaz a képviselőháznak is.

Az amerikai szenátusban csütörtökön elbukott az a két javaslat, amely a részleges kormányzati leállás megszüntetését célozta. Az egyik javaslatot a republikánus szenátorok terjesztették elő, a másikat a demokrata párti politikusok. A demokraták javaslata február 8-ig biztosította volna a kormányzat működésének finanszírozását, és azt irányozta elő, hogy eközben a törvényhozók megkezdik a tárgyalásokat a falépítés költségeiről. Ezt a javaslatot a szenátus ugyan leszavazta, de a képviselőházban elfogadták. Ezt fogadta el pénteken Donald Trump is, bejelentve, hogy a teljes kormányzati munka nem február 8-ig, hanem február 15-ig folyik majd.

A Rózsakertben Mike Pence alelnök és kormánytagok jelenlétében tartott beszédében Donald Trump azt is bejelentette, hogy egy kétpárti bizottság megkezdi a tanácskozást a határbiztonság erősítéséről. Leszögezte, hogy nem tágít a határfal megépítésétől.

Hangsúlyozta, hogy: "tényleg nincs más lehetőségünk, mint megépíteni egy hatékony falat, vagy acélkerítést. Ha nem sikerül erről korrekt megállapodásra jutni a kongresszussal, akkor február 15-én vagy ismét részlegesen leáll a kormányzati munka, vagy élni fogok a törvények és az Egyesült Államok alkotmánya biztosította hatalmammal és rendkívüli állapotot hirdetek ki".