Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kommüniké szerint az orosz elnök tájékoztatta hivatali partnerét a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel április 25-én Vlagyivosztokban folytatott megbeszéléseiről. Putyin hangsúlyozva, hogy Phenjan kötelezettségvállalásainak jóhiszemű teljesítését válaszlépéseknek, az Észak-Koreára nehezedő szankciós nyomás enyhítésének kell követniük.

A közelmúltban megtartott ukrajnai elnökválasztással kapcsolatban Putyin közölte, hogy az új kijevi vezetésnek valós lépéseket kell tennie az ukrajnai konfliktus rendezésében kulcsfontosságú minszki megállapodások teljesítése felé - idézi az MTI.

Venezuela ügyében az orosz elnök azt hangoztatta, hogy "csak maguknak a venezuelaiaknak van joguk meghatározni országuk jövőjét". Hozzátette, hogy a belügyekbe való külső beavatkozás, az erőszakos caracasi hatalomváltásra irányuló kísérletek aláássák a válság politikai rendezésének perspektíváit.

Az orosz közlemény által gyakorlatiasnak és konstruktívnak minősített, csaknem másfél órás telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

Putyin és Trump legutóbb december elején, a G20-csoport Buenos Aires-i találkozóján beszélt egymással. Telefonon a két elnök tavaly március 20-án folytatott eszmecserét, a Kreml tájékoztatása szerint a kétoldalú viszonyt terhelő problémák megoldásáról.

A nap folyamán korábban egyébként Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Szergej Lavrov, az orosz és Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője május 6-án a finnországi Rovaniemiben találkozik majd, az Északi-sarki Tanács külügyminisztereinek tanácskozásán. Megbeszélésük fő témája az orosz diplomata szerint Venezuela lesz, de szót ejtenek várhatóan Szíriáról és talán Ukrajnáról is.

Donald Trump Twitter-bejegyzésben "nagyon jó" és "gyümölcsöző" beszélgetésnek minősítette egyeztetéseit az orosz elnökkel. Azt írta: "ahogyan már a boszorkányüldözés előtt mindig is mondtam, nem rossz, hanem jó dolog, ha jól kijövünk Oroszországgal, Kínával és mindenki mással is".

Trump azt is közölte: Vlagyimir Putyinnal megvitatott kereskedelmi kérdéseket is, valamint az "orosz kacsát". Ezzel a 2016-os választási kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti összejátszásról folytatott Mueller-vizsgálatra utalt, amelynek eredményeképpen Robert Mueller, a vizsgálóbizottság vezetője megállapította, hogy sem Trump, sem munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében.