Keserédes hírt kapott Donald Trump ingatlanmágnás. Bár az elmúlt éve elhozta neki karrierje csúcsát, miután az amerikaiak megválasztották az Egyesült Államok elnökévé, ám eközben személyes vagyona egymilliárd dollárral csökkent - legalábbis a Forbes magazin szakszerzőinek becslése szerint. Ez a magyar GDP-nek nagyjából a nyolcszorosa.

Az ingatlanmágnás-elnök azzal vigasztalódhat, hogy még így is maradt 3,5 milliárd dollárnyi vagyona. A listán a 2016-os 324. helyről 2017-re az 544. helyre csúszott vissza. Trump az elmúlt években vitatta az újságok becsléseit, nemes egyszerűséggel kijelentve, hogy valójában több mint 10 milliárd dollárnyi vagyon boldog tulajdonosa.

A Forbes szakértői ezzel kapcsolatban elmondják, hogy a listájukon szereplő személyek mindegyikét megkeresik a rangsor összeállítása előtt, lehetővé téve, hogy reagáljanak becslésükre. Donald Trump az elmúlt években sok visszajelzést adott. Idén nem hívta vissza őket, hogy vitassa számításukat, és valószínűleg az elnöki teendők mellett legkisebb gondja is nagyobb lesz ennél.

Mesés 12 hónap

Szemben az amerikai elnökkel a lista szereplői mögött mesés 12 hónap van. A világ legalább egymilliárd dollárral rendelkező dúsgazdagjainak csoportja 233 emberrel gyarapodott, így összesen 2,043 ezren vannak, ami rekord az elmúlt 31 év összehasonlításában. A nők száma 227-re nőtt a 2016-os 202-ről, közülük 56 self-made woman.

A világ leggazdagabb embereinek összesített vagyona 7,67 ezer milliárd dollár, amely a világ második (Kína, 11,4 ezer milliárd dollár) és harmadaik (Japán ,4,7 ezer milliárd dollár) legnagyobb gazdaságának GDP-je között helyezkedik el félúton. A magyar GDP a Világbank adata szerint 120,7 milliárd dollár volt 2015-ben.

A vagyon növekedésének fő forrása a tőzsdék szárnyalása, amelyet Donald Trump elnökké választása idézett elő - mondja Kerry Dolan, a lista társszerkesztője. Az ingatlanmágnás adócsökkentéseket és állami infrastrukturális beruházásokat ígért, amelyeken jól kereshetnének a vállalatok. Trump azon vesztett, hogy csökkent a birtokában lévő New York-i ingatlanokban irodaterületeinek értéke.

A gazdagok gazdagodását segítő másik fő tényező az olajár emelkedése volt 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Itt is jönnek a kínaiak

A legtöbb dollármilliárdos az USA állampolgára. Összesen 565-en vannak, 25-tel többen, mint egy évvel korábban. Kína gyorsan közelít: idén már 319 dúsgazdagot adott a listára, és ha Hongkongot és Makaót is hozzávesszük ehhez, akkor további 68 emberrel nő ez a szám. A harmadik helyen Németország áll 114 dollármilliárdossal.

A világ leggazdagabb embere Bill Gates, a Microsoft szoftverfejlesztő vállalat alapítója, 86 milliárd dollárral, aki az elmúlt években alapítványára alapozva kiterjedt jótékonysági tevékenységet folytatott. A második Warren Buffet befektető, tőzsdeguru 75,6 milliárd dollárral.

A harmadik Jeff Bezos, az Amazon internetes kiskereskedelmi cég alapítója 72,8 milliárd dollárral. Bezos ezzel egyidejűleg az élen áll a vagyongyarapításban: egy év alatt 27,6 milliárd dollárral ugrott meg a vagyonának értéke.