Donald Trump amerikai elnök jövő heti varsói látogatása során az amerikai gázexportot tervezi reklámozni - közölte az elnök gazdasági tanácsadója, Gary Cohn a Rzeczpospolita tudósítása szerint.

Vannak olyan emberek, akik a szállítást majdnem úgy kezelik, mint egy politikai fegyvert, azzal fenyegetőzve, hogy az év leghidegebb időszakában felfüggesztik azt - mondta Cohn minden oroszok elnökére, Vlagyimir Putyinra célozva. Oroszország 2006-ban és 2009-ban januárban zárta el az európai gázcsapot, mert vitája támadt Ukrajnával a tranzittal kapcsolatban.

Ők nem

Az elnöki tanácsadó szerint az USA olyan szállító akar lenni, amely mindig pontosan teljesíti szerződésben vállalt kötelezettségeit.

Lengyelországba június 8-án érkezett meg az első amerikai földgáz (lng)-szállítmány, akkor Beata Szydlo miniszterelnök úgy értékelte, hogy az ilyen lépések hozzájárulnak az ország energiabiztonságához. A Trump-adminisztráció a kereskedelmi deficit csökkentésének és a gazdaság élénkítésének lehetőségét látja a gázexoportban.

Trump a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 németországi csúcstalálkozójára érkezve utazik Varsóba július 6-án.

Brüsszel ideges

Brüsszelben idegességet kelt Trump varsói látogatása, sokan úgy látják, hogy az EU-val vitában álló, radikális jobboldali PiS-kormány ellensúlyt keres az amerikai vezetésben - írta a Reuters. Az USA elnöke valójában 16 kelet-közép-európai, balti és balkáni ország tanácskozásán vesz részt, amelyen a résztvevők a Három tenger kezdeményezésről egyeztetnek.

E koncepció szerint egyetlen rendszerbe lehetne fogni a Balti-, a Fekete- és az Adriai-tenger közé eső térséget. Brüsszelben nem tartják komoly dolognak ezt a koncepciót, de attól tartanak, hogy Trump megjelenése erősítheti Varsó dacolását Nyugat-Európával. Egy diplomata szerint a lengyel vezetés önmagát zárja gettóba, ami európai partnereinek sem érdeke.

Rossz jelzés

Elkerülhetetlenül az az érzése támadhat az embernek, hogy egy kísérletet lát az EU egységének felbomlasztására. A mostani gesztus kiegészíti például az EU és Lengyelország között a menekültpolitikában kialakult vitát és nem jó jel, hogy a lengyel kormánypárt vezetői osztoznak Trumppal a nemzetközi szervezetekkel szembeni bizalmatlanságban, illetve a globális felmelegedés veszélyének lekicsinylésében.

A Moszkvával szemben mélyen bizalmatlan lengyelek abban bíznak, hogy Trump - aki egyik korábbi nyilatkozatában feleslegesnek minősítette a NATO-t - megerősíti elkötelezettségét a katonai szövetség kelet-közép-európai egységeinek megerősítése iránt, amitől Oroszország visszatartását remélik a rossz gondolatoktól. Lengyelországban 900 amerikai katona állomásozik NATO-színekben.