Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament (EP) volt elnökhelyettesének, az ellenzéki Polgári Platform (PO) soraiból megválasztott EP-képviselőnek a jelöltségét Varsó az EiT soros elnökségét jelenleg betöltő Málta külügyminisztériumánál nyújtotta be.

Jacek Saryusz-Wolski "magas szakmai szintet képvisel, nagyon tapasztalt az európai politikában, évek óta magas posztokat tölt be az EP-ben" - indokolta meg a lépést a PAP hírügynökségnek nyilatkozva Witold Waszczykowski külügyminiszter.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt döntésére reagálva, a Polgári Platform választmánya kizárta Saryusz-Wolskit a soraiból.

Rafal Grupinski PO-képviselő úgy értékelte a közszolgálati televíziónak nyilatkozva, hogy volt párttársa nem lehet "semmiféle jelölt", mivel "semmilyen európai frakció nem támogatja".

A következő EiT-elnök személye az uniós értekezlet egyik témája lesz. A posztot 2014. december 1-je óta betöltő Tusk eddig az egyetlen hivatalos jelölt volt. Arról, hogy Varsó egy másik jelöltet állítana Tusk helyett, hétfőn a Financial Times brit napilap számolt be névtelen forrásokra hivatkozva.

Így reagáltak a kormánypártnál

Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke addig nem kommentálta a sajtóértesüléseket, kedden azonban megerősítette a korábban többször is megfogalmazott álláspontját, miszerint Tusk semmiképpen sem számíthat Lengyelország támogatására.

A PAP hírügynökségnek szombat este nyilatkozó Witold Waszczykowski külügyminiszter szerint Jacek Saryusz-Wolski jelöltségéről a kormány mindenekelőtt azért döntött, mert elfogulatlan politikusnak tartják.

Donald Tusk ezzel szemben "a lengyelországi totális ellenzék egyik vezetője" - értékelte Waszczykowski, utalva Tusk egyik, a tavaly decemberi ellenzéki parlamenti ülősztrájk elején elhangzott lengyelországi beszédére, mely a külügyminiszter szerint arra vallott, hogy az EiT-elnök, aki jelenleg a PO tiszteletbeli elnöke, kész volt támogatni a lengyel kormány leváltását.

Saryusz-Wolski "magas szakmai szintet képvisel, nagyon tapasztalt az európai politikában, évek óta magas posztokat tölt be az EP-ben" - indokolta Waszczykowski a lépést. A külügyminiszter szerint a jelölt érdemeket szerzett az európai integráció terén is, többek között az uniós integrációért felelős lengyel kormánymegbízottként.

Maga Saryusz-Wolski azt írta szombat este a Twitter közösségi oldal felületén: "Megerősítem. Nem helyeslem a hazámra vonatkozó feljelentéseket, az ellene irányuló szankciók támogatását. Nem ezért törekedtem Lengyelország EU-tagságára".