Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán Egyesített Erők Műveletének sajtszolgálata keddi közleményében arról számolt be, hogy az "orosz megszálló erők" az elmúlt napban összesen 53-szor sértették meg a tűzszünetet, a minszki egyezményekben tiltott, 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket is bevetve. A harcok kiterjedtek a frontvonal teljes hosszára. Az ukrán fegyveres erők válaszcsapásokat mértek, nem engedve "kiszorítani magukat a számukra előnyös állásokból".

A közlemény kiemelte, hogy a Horlivkától 12 kilométerre nyugatra fekvő, az ukrán hadsereg által már felszabadított Pivdenne településről az ellenséges erők megpróbálták kiszorítani az ukrán katonákat. "A települést az ellenség három irányból támadta, eközben Horlivkában pánikot keltettek a polgári lakosság körében, továbbá közvetlenül a (Pivdennétől 10 kilométerre nyugatra lévő) Toreck településre nyitottak tüzet" - fogalmazott közleményében a sajtószolgálat, hozzátéve, hogy az ukrán fegyveres erők két tagja ezen védelmi műveletek közben vesztette életét, és a kilenc további katona is az ottani harcokban sebesült meg.

Felderítési adatokra hivatkozva Kijev közölte, hogy a Pivdenne elleni támadásra adott válaszcsapással az ukrán erők 15 támadó fegyverest likvidáltak és 13-at sebesítettek meg. Ezt szakadár források nem erősítették meg.

Olekszij Aresztovics ukrán katonai szakértő az UNIAN hírügynökség által ismertetett elemzésében arra mutatott rá, hogy az ukrán fegyveres erők célja minden bizonnyal nyugatról félkörívbe zárni Horlivka városát. Így tűz alatt tarthatják az ottani "orosz megszállókat", ezáltal jelentősen akadályozni tudják a két szakadár "népköztársaság" közötti fegyver- és csapatszállításokat a stratégiai szempontból kulcsfontosságú térségben.

A DAN donyecki szakadár hírügynökség szintén arról írt, hogy az elmúlt egy hét alatt az egész frontvonalon, de főként Horlivka ellen fokozódtak leginkább az ukrán hadsereg támadásai. A DAN állítása szerint a városban május 13-21. között összesen négy ember vesztette életét és 11-en sebesültek meg.

A TSZN hírtelevízió beszámolója szerint a Horlivkától alig 17 kilométerre északra fekvő, ukrán ellenőrzésű Zajceve települést már három napja lövik folyamatosan az említett szakadár területen lévő városból. Kedden a Donyeck megyei rendőrség közleményben arról tájékoztatott, hogy előző este a légicsapások következtében egy 60 éves zajcevei nő megsérült.

Február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területekké minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve az Egyesített Erők Művelete lett.