Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amy Klobuchar minnesotai demokrata szenátor asszonyt kikiáltották Donald Trump republikánus elnök 2020-as elnökválasztási kihívójának, miután a november 6-ai időközi választásokon harmadszor is megőrizte székét a washingtoni törvényhozás felsőházában - adta hírül a Business Insider. Az emberek arról beszélnek, hogy a szenátor igazi versenytársa lehet az elnöknek azt követően, hogy választókerületében 60,4 százalékos szavazati aránnyal győzött - fogalmaz a portál.

Ellenfele, Jim Newberger republikánus jelölt 36,1 százalékot ért el - derül ki az AP adataiból. Ezzel javított Klobuchar 2012-es kihívója, Kurt Bills eredményéhez képest - az akkori republikánus jelölt csak 30,6 százalékot szerzett, miközben a szenátor asszony 65,3 százalékos szavazati aránnyal söpörte le ellenfelét a játéktérről.

Elhantolhatja

Josh Barro, a Business Insider korábbi újságírója azonban nem csupán a szavazati arányok alapján véli úgy, hogy Klobuchar meg tudná verni két év múlva az elnökválasztáson Trumpot, hanem elsősorban azért, mert kiválóan szerepelt a vidéki körzetekben. Szerinte ez azt jelenti, hogy meg tudja szólítani azokat a kék galléros, alsó középosztálybeli szavazókat, a globalizáció amerikai veszteseit akik az elnök fő támogatói voltak a 2016-os elnökválasztáson.

Barro twitterüzenetében így fogalmazott:

Van egy tippem a demokratáknak, akik nem csupán le szeretnék győzni Trumpot 2020-ban, hanem örökre el is akarják hantolni

- mármint nyilván politikai karrierje végét szeretnék látni. Torey Van Oot, a Washinton Post szabadúszó újságírója úgy véli, hogy a szenátor asszony győzelmi beszéde akár egy elnökválasztási kampány nyitóbeszédének is beillene.

Klobuchar szerint a minnesotaiak az álmaikra szavaztak ahelyett, hogy engedtek volna a félelmeiknek, a józan észre hallgattak az üres szavak helyett, arra voksoltak, hogy a politikusok megoldásokat keressenek a gondjaikra egymás a sportszerűtlen támadása helyett, a lényegre figyeltek a twitterüzenetek helyett. Arra szavaztak, amilyennek a politikának lennie kellene és választók segítségével lesz is.

Óvatosabb hangok

Más megfigyelők óvatosabban fogalmaztak, mint a Business Insider volt munkatársa. Szerintük Klobuchar komoly versenyző lehet a Demokrata Párt elnökjelöltségéért induló harcban (más kérdés, ki lesz végül Trump kihívója). Marisa Kabas, a Crush the Midterms podcast vezető szerkesztője hosszabb ideje figyeli a szenátor asszony pályafutását, ám csak az elmúlt hónapok teljesítménye alapján jelentette ki, hogy szép csendben benne látja a két év múlva esedékes elnökválasztás lehetséges ellenzéki jelöltjét.

Paul Blume a konzervatív oldalon álló Fox News 9 riportere egy óvatos kérdést fogalmazott meg twitterüzenete végén. Mint írta Klobuchart újabb nagy győzelme után olyan lelkesedéssel fogadták hívei, mint egy rock sztárt. Ennek alapján feltehető a kérdés: ő lehet  a2020-as forduló demokrata versenyzője?

Chris Cillizza a CNN riportere mindjárt két demokrata nő szenátorban lát esélyes indulót a két év múlva esedékes versenyben. Kolubchar mellett Kirsten Gillibrand New York-i szenátort említette, aki simán, a szavazatok 68 százalékának megszerzésével nyerte az újraválasztásáért folytatott csatát. Viszonylag olcsó kampányt folytatott, például mellőzte a tévéspotokat, amivel tízmillió dollárt spórolt meg kampányszámláján. Spekulációk szerint ezzel már elnökjelölti indulására tartalékol.