Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gazdaságunk egyedüli problémája a Fed - írta Twitter-oldalán hétfőn az elnök a Federal Reserve-ről. Trump ezzel a Fed múlt heti kamatemelésére utalt, amiért a napokban többször is bírálta az intézmény elnökét.

Nem érzik (a Fed vezetői) a piacot, nem értik a szükséges kereskedelmi háborúkat - tette hozzá a politikus.

Hétfőn a New York-i tőzsde irányadó mutatói ismét gyengültek, részben a gazdaság várható lassulása miatti aggodalmak, részben pedig Trumpnak a jegybank elleni támadásai miatt. Az utóbbi napok sajtóértesülései szerint Trump a jegybank elnökének, Jerome Powellnek a menesztését fontolgatja. Ezt ugyan Steve Mnuchin pénzügyminiszter cáfolta, ám bejelentése nem nyugtatta meg a tőzsdét.

Trump az idén többször bírálta kamatemeléseiért a központi bankot, illetve személy szerint Powellt. Augusztusban például egy interjúban határozott elégedetlenségét hangoztatta a jegybankelnökkel, akit nem mellesleg ő jelölt a tisztségére.

Hétfőn Mnuchin telefonon beszélt a Fed vezetőit és a pénzpiaci szabályozásért felelős szervek irányítóit tagjai között tudó Pénzpiaci Munkacsoport nevű szervezettel arról, hogyan egyeztessék össze erőfeszítéseiket a normális pénzpiaci működés biztosítása érdekében. A munkacsoportot 1988-ban hozták létre, az 1987 októberében bekövetkezett tőzsdei összeomlás után, és aktív szerepet vállalt a 2008-as válság idején is.

A csoport deklarált célja a tőzsde zuhanásának megakadályozása. Ritkaságszámba megy, hogy egy amerikai pénzügyminiszter nyilvánosságra hozza, hogy egyeztetett a munkacsoporttal. Mnuchin célja ezzel a pénzügyi piac megnyugtatása volt, de a terve visszafelé sült el. A New York-i értéktőzsde főbb irányadó mutatói nem jelentéktelen veszteséggel zártak hétfő este - írta az MTI.

Nancy Pelosi, a demokraták képviselőházi csoportjának és Chuck Schumer, a szenátusi frakciónak a vezetője közös közleményben ítélte el Trumpot. "Karácsony előestéje van és Trump elnök káoszba taszítja az országot" - írta a két vezető politikus, akik szerint "a tőzsde zuhan, miközben az elnök személyes háborút vív a szövetségi tartalékrendszer ellen, miután lemondatta a védelmi minisztert".