A világtársadalom szabályokon alapuló rendben él - néhány évtizede ez az ideológia az alapja a nemzetközi kapcsolatoknak, és ez nem csupán üres szólam. A világ országai néhány lator államot kivéve (a legjobb példa Észak-Korea) általánosan elfogadott jogi, gazdasági és katonai szabályok alapján tartják fenn kapcsolataikat egymással - kezdi cikkét Gideon Rachman, a Financial Times (FT) vezető publicistája.

Ha figyelmen kívül hagynánk vagy megkerülnénk ezeket, az konfliktusokhoz vezetne. Ez megfordul a fejében számos a nyugati világon kívüli ország vezetőjének, akik úgy látják, hogy ez a világrend alig több az USA dominanciáját elfedő színjátéknál. Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke azonban nem ért velük egyet, sőt, éppen ellenkezően látja a helyzetet.

A trükkös külföldiek

Az amerikai elnök úgy gondolja, hogy ravasz külföldiek manipulálják a nemzetközi rendszert az USA rovására. Az Egyesült Államok sokszor hátrányos kereskedelmet folytat és kénytelen elfogadni nagyon kedvezőtlen döntéseket a nemzetközi bíróságokon. Ami biztonságot illeti szerinte Amerika dollármilliárdokat költ arra, hogy olcsó védelmet nyújtson egy csomó hálatlan szövetségesének. Ezért változást akar.

Csakhogy, ha megkapja ezt a változást, az visszaüthet az országára. Az America First! szlogen úgy is lefordítható, hogy már nem tetszik a szabályokon alapuló világrend, ezért felrúgjuk. Az USA szembe fordulhat a maga alkotta világgal, aminek kiszámíthatatlan vagy akár igen veszélyes következményei lehetnek.

Támadásba lendül

Az előttünk álló év fogja megmutatni, hogy a Trump-adminisztráció milyen messze megy el ennek az új felfogásnak a jegyében. Lehetséges, hogy többfrontos harcba kezd a nemzetközi kereskedelmi rendszerrel szemben. Mélyen átszabatja az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Övezetet (NAFTA), a vezetői kinevezések blokkolásával lebénítja a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO) és további vámokkal sújthatja a kínai importot.

Az alapvető katonai szövetségekben, a Dél-Koreával alkotott tandemben és a NATO-ban feszültségek keletkezhetnek. Összességében eljuthatunk oda, hogy kérdésessé válik, vajon az Egyesült Államok továbbra is vállalja-e a világ biztonságát garantáló szabályok betartását. Mi lesz a vége, ha az amerikai vezetés a következő években folytatja a világrend radikális átalakítására irányuló próbálkozását?

Forgatókönyvek

Rachman négy lehetséges forgatókönyvvel számol. Az első szerint a washingtoni adminisztráció sikerrel jár, átszabja a szabályokat, de a rendszer alapjai - módosított formában - fennmaradnak. Az USA a világ vezető hatalma marad.

A második lehetőség, hogy új multilaterális rendszer jelenik meg a régi helyén, amelyben a világ országai, amennyire csak tehetik kihagyják ügyeik intézéséből az USA-t. A harmadik, hogy a változtatások csak a régi rend felrúgásáig jutnak el, a szabályokon alapuló világrendszer összeomlik, és a helyén kitör a káosz. A negyedik, hogy Trump kap néhány kozmetikai változtatást, ami elszámolhat gigantikus győzelemként, de minden marad a régiben.

Mi szól, mi mellett?

Az elnök és környezete bizonyára úgy látja, hogy az első forgatókönyv megvalósítása már elkezdődött. Kanada és Mexikó beleegyezett a NAFTA felülvizsgálásába, az európai NATO-tagállamok emelik védelmi kiadásaikat, Kína bizonyára kereskedelmi engedményeket fog tenni.

Ennek ellenkezőjére, az USA háttérbe szorulására is láthatunk azonban bizonyítékokat. Miután Trump kivonta országát a csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodásból (TPP) a 11 további érintett ország úgy döntött folytatja azt az USA nélkül. A múlt héten az elnök jelezte, hogy mégis beszállna, de lehet, hogy elkésett ezzel.

Az EU mit sem törődve azzal, hogy Trump szerint a világ többi országának az általa vezetett USA-hoz hasonlóan a protekcionizmus útjára kellene lépnie, a végén jár a Japánnal és a Mercosurral (Dél-amerikai Közös Piac nevű szervezettel) aláírandó kereskedelmi megállapodás megkötésének. Kína sok más országgal együttműködve lelkesen építgeti az új selyemutat, amelyen rövidebb úton, Eurázsián át juttathatja el termékeit a világ nagy részére.

Jöhet a káosz is

Ugyanakkor az USA túl fontos ahhoz, hogy a világ nélküle is működjön. Ha például visszavonja biztonsági garanciáját a Csendes-óceáni térségből, akkor ezt Ausztrália, India és Japán összefogva sem tudja pótolni. Ha blokkolja a WTO-t, az megrengetheti az egész világkereskedelmet. És sem a kínai jüan, sem az euró nem pótolhatja a dollárt a világ tartalékvalutájának szerepében.

Az FT publicistája szerint eddig nem történt lényeges változás. A nagy amerikai vállalatoknak lenne egy pár szavuk ahhoz, hogy ha a washingtoni kormány fel akarná rúgni a NAFTA-t és bármit gondoljon is Trump, jól jár az országa azzal, hogy a világ csendőre. Így nagy a valószínűsége annak, hogy a negyedik forgatókönyv játszódik le, azaz a világ megússza a Trump-érát kozmetikai változtatásokkal.

Ezzel csupán az a gond, hogy a barátságtalan nacionalista gesztusok, amelyeket tesz, rövid úton vezetnek el hasonló válaszokhoz, különösen olyan emelkedő hatalmak részéről, mint Kína. Lehet, hogy az amerikai elnök nem akarja fenekestől felforgatni a világ rendjét, de vagdalkozásával megteheti ezt véletlenül is - foglalja össze mondandóját Gideon Rachman.

A fotó forrása: Stocksnap.