Vlagyimir Putyin népszerűségi indexe 12 százalékponttal, 57,1 százalékra zuhant a múlt hónapban Oroszország nagyvárosaiban - idézte a BNE IntelliNews régiós hírportál az állami tulajdonú VTsIOM közvélemény-kutató intézet friss felmérését. Az orosz elnök támogatottsága januárban még ezeken a településeken is megközelítette a 70 százalékot. Az elnökválasztást március 18-án tartják.

A millionki néven emlegetett 11 nagyvárosban több mint egymillióan laknak. Ezek azok a települések, amelyeket Alekszej Navalnij ellenzéki politikus tavaly megcélzott azzal a kampányával, amelyben vezető orosz politikusok, mindenekelőtt Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vagyonosodását leplezte le. Az erről szóló videó megjelenése fiatalok többezres tüntetéseihez vezetett.

Szép ígéret

Az oroszok hangulatára emellett nincs jó hatással, hogy stagnál az életszínvonaluk. A reáljövedelemek ugyan emelkedtek tavaly, ugyanakkor a szabadon elkölthető - azaz az élelmiszerek és a rezsi kifizetése után az emberek zsebében maradó jövedelem - januárban stagnált. Az oroszok életszínvonala az elmúlt néhány évben csökkent, mert a GDP bővüléséből befolyó bevételeket a hadsereg fejlesztésére költi a kormány.

Putyin a hónap elején elmondott évértékelő beszédében azt ígérte, hogy megfordítja ezt a trendet. Ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy az orosz vezetés eddig keveset tett azért, hogy a gazdaság kilábalásának az utca embere is hasznát lássa. (Az olajár összeomlása 2014 második felében padlóra küldte az amúgy is rosszul muzsikáló orosz gazdaságot.)

Szép tervek

Az elnök azt akarja, hogy a termelékenység növekedése évi ötszázalékos tempóra gyorsuljon, miután 2009 óta az átlagos tempó csak egy százalék volt. A következő évtizedben a jelenlegi 20 százalékról 40 százalékra akarják emelni a kkv-k részesedését a GDP előállításában, és a kis- és középvállalatoknál dolgozók számát 19 millióról 25 millióra akarják növelni. Végül felére akarják csökkenteni a szegénység küszöb alatt élők számát - ez a baj jelenleg a lakossági közel 14 százalékát, 20 millió embert érint.

Szép számok

A VTsIOM jelentésből kiderült, hogy az oroszok 71 százaléka akar részt venni az elnökválasztáson. A kisebb, 100-500 ezer közötti, illetve a 100 ezernél kevesebb lakosú városokban nem változott Putyin 70 százalék körüli népszerűségi indexe.

A nagyvárosokban mért visszaesés fő haszonélvezője Pavel Grugyinin, a kommunista párt jelölje volt, akire az emberek nyolc százaléka akarja adni a voksát. Grugyinin bajba került a héten, mert kiderült, hogy svájci bankszámlája van, amelyről nem számolt be a nyilvánosság előtt. Oroszország Központi Választási Bizottsága most azon lamentál, levetesse-e a nevét a szavazólapokról.

Miután Putyin győzelmében senki sem kételkedik, a Kreml agytrösztjeinek az a legnagyobb gondja, hogyan kerüljék el, hogy az elnökválasztás teljes unalomba és érdektelenségbe süllyedjen. Ha alacsony lenne a részvétel - amelyhez hozzájárulhat, ha a kommunista jelölt esetleges kizárása miatt otthon marad nyolcszázaléknyi szavazó - az gyengítené az államfő hatalmának legitimitását. Tavaly egy helyhatósági választáson történelmi mélypontra csökkent a részvétel.

A fotó forrása: Alekszander Nemenov/AFP