"Zátonyra futottak" a dunai turistahajók

Annyira alacsony a Duna vízszintje, hogy Bécstől-Budapestig vesztegelésre kárhoztattak a nagyobb kirándulóhajók. Egyre nehezebb elszállásolni a vendégeket.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 18. szombat, 11:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A nagyobb turistahajók Budapesten vagy Bécsben vesztegelnek, Pozsonyba autóbuszokkal viszik a kirándulókat, és egyre nagyobb gond az elszállásolásuk. A szlovák fővárosban már buszokkal szállítják a nyaralókat - írja az Infostart a Bratislava Tourist Board szervezet jelentése alapján.

A problémát az augusztusi alacsony vízállás jelenti: a nagyobb merülésű hajók nem tudnak kifutni, nem megfelelő a Hainburg melletti szakasz Bécs és Pozsony között, illetve Bőstől Budapest irányában sem.

A szlovákoknál problémát jelent a busszal Pozsonyba érkező vendégek elszállásolása is: sok nap 180 vendéget kell elszállásolni, de a szállodák kapacitása korlátozott a főszezonban. A pozsonyi utazási irodáknak ezen kívül meg kell oldaniuk a turisták és a csomagok repülőtérre szállítását is.

A Pozsonyban is megálló hajókon utazók száma egy turistaszezonban eléri a 600 ezer főt.

A hőség és a kevés csapadék okozta szárazság Csehországban már a háztartásokat is érinti. Néhány régióban megtiltották a medencék feltöltését ivóvízzel, de ugyanez vonatkozik a kerti locsolásra is - írja a portál. Itthon egyelőre csak az észak-magyarországi régióban adtak ki emiatt rendkívüli figyelmeztetést.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK