Az orosz rubel értékvesztése súlyos veszteséget okoz Belarusznak, amely exportjának 40 százalékát Oroszországban értékesíti, ezért Alekszandr Lukasenko államfő közölte: utasította a kormányt - amelyet bírált azért, hogy ezt korábban nem tette meg -, hogy a kétoldalú kereskedelemben álljanak át a dollárra vagy az euróra. Mint mondta, ezt már rég meg kellett volna tenni, mivel például az importált villanyáramért dollárban kell fizetniük - idézte a BelTA fehérorosz hírügynökség.

A nyugati élelmiszerekkel szemben bevezetett orosz embargónak köszönhetően Belarusz lett az oroszok egyik legfőbb élelmiszerszállítója: átcsomagolja és átcímkézi az uniós élelmiszereket, amelyeket aztán a vámunió lehetőségével élve vámmentesen visz át Oroszországba eladni. Minszki szakértők szerint az ország egyedül a lengyel alma reexportjával 50-100 millió, más élelmiszerekével további 400 millió dollárt keresett idén a második félévben az orosz piacon.

Lukasenko, a leghűségesebb szövetséges döntése annál fájóbb lehet Moszkva számára, mert stratégiai céljává tette, hogy partnereivel lehetőleg csak rubelben vagy helyi valutában kössön üzleteket.