Hű szövetségese támadta hátba Putyint

Lukasenko utasítására Belarusz ezentúl csak dollárban vagy euróban köt üzletet Oroszországgal, hogy megvédje magát a rubel értékvesztésének hatásától.
Napi.hu, 2014. december 19. péntek, 19:27
Fotó: Reuters

Az orosz rubel értékvesztése súlyos veszteséget okoz Belarusznak, amely exportjának 40 százalékát Oroszországban értékesíti, ezért Alekszandr Lukasenko államfő közölte: utasította a kormányt - amelyet bírált azért, hogy ezt korábban nem tette meg -, hogy a kétoldalú kereskedelemben álljanak át a dollárra vagy az euróra. Mint mondta, ezt már rég meg kellett volna tenni, mivel például az importált villanyáramért dollárban kell fizetniük - idézte a BelTA fehérorosz hírügynökség.

A nyugati élelmiszerekkel szemben bevezetett orosz embargónak köszönhetően Belarusz lett az oroszok egyik legfőbb élelmiszerszállítója: átcsomagolja és átcímkézi az uniós élelmiszereket, amelyeket aztán a vámunió lehetőségével élve vámmentesen visz át Oroszországba eladni. Minszki szakértők szerint az ország egyedül a lengyel alma reexportjával 50-100 millió, más élelmiszerekével további 400 millió dollárt keresett idén a második félévben az orosz piacon.

Lukasenko, a leghűségesebb szövetséges döntése annál fájóbb lehet Moszkva számára, mert stratégiai céljává tette, hogy partnereivel lehetőleg csak rubelben vagy helyi valutában kössön üzleteket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

erdeinyuszi, 2014.12.22 09:51

Kellemes Ünnepeket kívánok mindenkinek! A világnézetünk szerint értelmezzük a világot attól nem biztos, hogy helyesen látjuk a történéseket! Fehéroroszország távolodik avagy összeköt? Nekem a Rettenthetetlen című film jutott az eszembe valahogy így: északon ellenük fordulok,te támogasd őket délről fiam..Minden jót mindenkinek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2014.12.22 09:11

@Cefre: ne haragudj cefre, de az aki az orosz rendszert bármilyen szempontból fejlettebbnek, demokratikusabbnak, hatékonyabbnak tartja az usa rendszerénél, az túl okos ember nem lehet...

az usa természetesen ugyanúgy képmutat, mint az oroszok. mindkét világhatalom elsősorban saját érdekét tartja szem előtt. csak közben az usa több emberi jogot biztosít és nagyobb átlagos életszínvonalat garantál az átlagembernek.

nyilván téged anyagi érdek köt az orosz sikerhez... de honfitársaid többsége jobban, szabadabban él a demokratikus piacgazdaság álságos és képmutató (de még így is messze leghatékonyabb) rendszerén belül.

az ember általában tudja hol jobb neki... majd ha többen emigrálnak oroszországba, mint az usa-ba akkor nyithatunk erről vitát. addig is örülj szépen a 30 ezüstödnek és költsd el élvezettel jézus születésének ünnepén! kellemes ünnepeket nektek! :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.12.21 12:50

@istvan3000: @Tomi31
Eggyet ertek veled... az eu es az usa is lassan de biztosan akarja kivereztetni az oroszokat (gazdasagilag), a csokkeno olajar csak kapora jott nekik. Viszont kivancsi lennek hogy a mostani oroszhelyzethez mennyiben jarulnak hozza a szankciok es az alacson olajar kulon, kulon :)
************************************************************************

Szerintem a pánik kisebb lenne szankciók nélkül és a tőkekivonás is.. ezek a szankciók miatt szerintem erőteljesebben jelentkeznek.. sokkal inkább mint az olajár miatt.. más kérdés az olajár esés sem véletlen most jön szerintem.. lassan próbálják meg kivéreztetni az orosz gazdaságot, eddig jelek szerint jól működik a dolog.. de engem is érdekelne, pontosan mennyiben járul hozzá a szankció az olajár mellett .. magán véleményem jelentősen.. leminősítés is szankciók miatt van, és az olajár esés előtt már megindult a jelentős tőke kivonás az orosz gazdaságból..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.12.21 12:47

@Cefre: De egy nagyon egyszerű motivációt azért megemlitek: rubelből jelenleg nem tartanak fenn CIA-kínzótáborokat, dollárból igen.
******************************************************************

Jó tudni mert akkor nem tőled kérek majd befektetési tanácsokat.. XD

Ne vedd sértésnek, jó dolog az embernek a szívére hallgatni.. de ez az üzletben nem igen szerencsés dolog..

Ennek a dollárhoz nem sok köze van.. a kínzó tábor ha tartanak fent, az politikai döntés.. ezért én még nem okolnám pl. a lekvárt főző amerikai nagymamát..

Azt meg, hogy az oroszok mit tartanak fent vagy mit nem.. nem tudom de azt igen, hogy ügyesebben fogják titkolni mint az USA, hogy szednek ki információt elfogott emberekből.. vagy rendszer ellenségeivel mit tesznek pl. börtönökben.. stb.. bár ebbe kár bele menni, mert ez már nem tartozik ehhez a topichoz..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.12.21 12:41

@Cefre: Ma egyébként a rubel is erősödött 5%-al, az orosz részvények pedig 8.5%-al:

http://finance.yahoo.com/q?s=rsx


*******************************************************************

De ez az erősödés még mindig mínusz, ha megnézed mennyit gyengült ebben az évben, és most 5 százalékot felszedett.. ez még mindig durva értékvesztés.. és a FED igazi szigora majd csak ezután jön.. nem csak az orosz valuta érték vesztése lesz jelentés, ebben a forint is követni fogja.. szerintem legkevésbé a lengyel valuta fog szenvedni.. az Euro/Dollár szerintem valahol 1.10 környékéig fog lejönni.. ami nem jelent majd forint erősödést az Euróval szemben, ebből a forintnem fog profitálni.. ha igen akkor sem sokat..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html