Az energetikai piac szereplői egyetértenek abban, hogy piacosítani kell a szektort. Az integráció célja nem a központosítás, hanem az összehangolás, mégsem egyszerűbb a folyamat, mint bármilyen más uniós folyamatban.

Az Európai Bizottság az energiapiacokat szabályozó legújabb, téli csomag néven ismert javaslatait, ez nem előzmény született, hanem - Hujber szerint - a három és feledik csomag. "A piaci szereplők egyetértenek abban, hogy szükség van erre" - tette hozzá a szakértő az interjúban. Példaként hozta, hogy az aktuális szabályok között csak halványan szerepelt, hogy az átviteli hálózatüzemeltetőknek a piacról kell beszerezniük a rendszeregyensúly tartásához szükséges kapacitásokat. A részletezés hiányában sokan nem így jártak el, viszont a részlet szabályok kidolgozásával elérték, hogy nyílt piaci versenyen folyjon a beszereztetés.

Az igaz, hogy ahhoz, hogy a közös piac megvalósuljon, bizonyos intézményes feltételeket rendel az unió - magyarázta Hujber a lapnak, hogy igazából csak találkoznak az érdekek, mert az átviteli hálózatüzemeltetők (TSO) már több országban maguk keresték az együttműködést más országok szerveivel. Például a franciák és a belgák hálózatüzemeltetők ismerték fel a kooperáció jelentőségét, és létrehozták a CORESO nevű intézményt, melyet aztán több más hasonló intézmény követett. A Bizottság azt szeretné elérni, hogy valamennyi hálózatüzemeltető egy ilyen együttműködés tagja legyen. Nem a központosítás, hanem a kooperáció összehangolása a fontosabb.

Az egységesített energetikai hálózat és a modern árarmtermelés is indokolja a fokozottabb együttműködést: komoly gondot jelent, hogy a megújuló áramtermelés célba juttatása. Az ún. hurokáramlás nevű jelenség lényegében azt jelenti, hogy az áram nem úgy megy, hogy a hatóságilag neki kijelölt vezetéken végigfut, hanem fizikai okokból rámegy a legkisebb ellenállású hálózatra. Vagyis, ha északon a szélkerekek sok áramot termelnek, akkor a megtermelt mennyiség nem a legrövidebb úton fut a déli felvevőkhöz.

Ilyen problémával küzdenek a németek az északi-tengeri szélkerekek miatt, melyek Bajorországba például a kisebb ellenállást jelentő lengyel- és csehországi rendszeren fut. Viszont utóbbiaknál túlterhelést és ebből kifolyólag többlet kiadásokat jelentene a hálózathasználat - hasonló történt karácsonykor, amikor a németek ingyen kapták az áramot, de a keleti szomszédoknak költséges volt ez az ajándék.

A téli csomag egyik fő célkitűzése, hogy a rendszerben lévő hálózati szűk keresztmetszeteket piaci mechanizmusok által megfelelően leképezzük - mondta el Hujber, aki szerint megoldást jelenthet, ha azokon a területeken, ahol túltermelés van, az árak alacsonyabbak lennének, ahol kevesebb a kapacitás, ott pedig magasabbak. Így kevesebb hurokáramlások sem alakulnának ki ilyen mértékben, a kereskedelmi ügyletek pedig igazodnának a hálózati adottságokhoz.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.