Végzetesnek bizonyulhat az előttünk álló hónap Theresa May brit miniszterelnöknek - kezdi drámai felütéssel a következő hét eseményeit ismertető cikkét a Bloomberg. Népszerűtlen a hazájában és az EU-ban, miközben rendet kellene teremtenie kormányában, amelynek tagjai nyíltan vitatkoznak egymással arról, milyen brexit mellett tegye le a voksát a londoni vezetés.

A kormányfő július első hetének végén újabb találkozót tart szűkebb kabinetjével vidéki házában, amelyet az éles nyelvű újságírók "hullazsák-csúcsnak" kereszteltek el arra utalva, hogy a részt vevők fele-fele arányban a kemény, illetve a puha válás pártolói. Így ha eldőlne végre, melyik irányba fordul a kormány, akkor az ezt ellenzőknek le kellene mondaniuk a miniszteri bársonyszékükről.

Sok minden eldőlhet

A tét semmit sem változott: a vállalatoknak attól függően kell meghozniuk a jövőjükkel kapcsolatos döntéseket, milyen távol kerül az ország az EU-tól. Üzleti szempontból a legrosszabb lehetőség az lenne, ha az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül kizuhanna az EU-ból, mert ez esetben a beszerzési és értékesítési láncaik közepén egyik napról a másikra vámfalak emelkednének.

May kezd kifutni az időből. Romlik az esélye annak, kompromisszumot találjon a puha és a kemény brexit módozatai között. Úgy tűnik, két lehetőség maradt nyitva: vagy puha válás következik, azaz a szigetország az EU-s vámunió és az egységes piac része marad, vagy megállapodás nélkül kerül az EU-n kívülre annak drámai gazdasági következményeivel. Brüsszel azt tanácsolta június végén az EU-tagállamoknak, hogy készüljenek fel az utóbbira.

Nincs tovább

Az Egyesült Királyság kilépésének dátumáig, 2019. március 29-éig csak kilenc hónap maradt, ám mivel a brexitmegállapodásról (ha lesz) a tagországok parlamentjeinek is szavazniuk kell, a válási szerződést októberig véglegesíteni kellene. Ez már csak 16 hétnyi cselekvési lehetőséget kínál a feleknek.

A két éve hatalomra került May habitusának megfelelően eddig úgy kezelte a problémát, hogy előállt valami kivitelezhetetlen ötlettel, amely belpolitikai válsághoz vezetett, amit egy újabb hasonló "megoldással" enyhített. Úgy tűnik, ezt nem lehet tovább folytatni. Ennek ellenére az az úgynevezett fehér könyv, amelynek a kormány brexitpolitikáját kellene tartalmazni, s amelyről most tárgyalnak, várhatóan csak megoldási lehetőségeket tartalmaz majd valódi válaszok helyett.

Harc lesz

Ennek az lehet az oka, hogy May ösztönösen igyekszik a tárgylóasztalnál tartani mindenkit: a kemény és a puha brexit híveit egyaránt - véli Mij Rahman az Eurasia kutatóintézet szakértője. Ezzel azonban legfeljebb még egy kis időt nyerhet az EU-brit tárgyalások folytatására. Ennek a véleménynek ellentmond a The Times értesülése, miszerint May le akarja pattintani pártja kemény brexit mellett kiálló szárnyát és el akar mozdulni a puha kilépés felé.

Erre válaszul a háttérbe szorított csoport megpróbálhatja leváltani, ám hírek szerint csak az ezzel kapcsolatos eljáráshoz van meg a többségük, a miniszterelnök-cseréhez nincs. Úgy tudni, May nem akar önként lemondani, hanem éppen ellenkezőleg az utolsó szavazatig harcolni fog posztjáért.

Hezitáló ellenzék

Segítségére van, hogy az ellenzék legnagyobb politikai ereje, a Munkáspárt sem egységes. Tucatnyi képviselő leszavazta a párt vezetőjét, Jeremy Corbynt egy voksoláson, amelynek az volt a tétje, hogy támogassák-e a szigetország további részvételét az egységes európai piacon.

Ezt azért ellenzik egyesek, mert a munkaerő szabad áramlásának fenntartásával járna, ami dühítené a választókerületükben élő keménybrexit-párti szavazókat. Ezzel egyidejűleg egyre nagyobb nyomás nehezedik a pártelnökre, hogy a Munkáspárt támogasson egy újabb népszavazást a brexit konkrét feltételeiről, ha azok ismertté válnak.

A fotó forrása: Daniel Leal-Olivas/AFP