Az Egyesült Államok gazdasága 2,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest - jelentette a kereskedelmi minisztérium. Ilyen tempóra 2012 hasonló időszaka óta nem volt példa. A növekedés meghaladja a 2,5 százalékos április-júniusi adatot és a jobb a Reutersnek nyilatkozó elemzők 2,0 százalékos várakozásánál. A bővülésből 0,83 százalékpont a készletek bővítésének köszönhető - úgy tűnik, a vállalatok és a kereskedők feltöltötték polcaikat az év vége előtt.

A fogyasztói kiadások, amelyek a GDP több mint kétharmadát adják mindössze 1,5 százalékkal haladtak meg az egy évvel korábbit, miközben a második negyedévben még 1,8 százalékkal növekedtek. A július-szeptemberi adat a leggyengébb 2011 második negyedéve óta. A lakosság szabadon elkölthető jövedelme csak 2,5 százalékkal bővült, miközben megtakarításai 4,7 százalékkal emelkedtek.

A foglalkoztatás fokozatos javulását mutatja, hogy a múlt héten kilencezerrel, 336 ezerre esett az új munkanélküliségi-segélyért folyamodók száma - derült ki a munkaügyi minisztérium adatából. A bizonytalan üzleti környezetben a vállalatok még mindig óvatosan bővíti létszámukat és visszafogják tőkebefektetéseiket.