BUX
41516

Hurrikán: túl van a nehezén az USA

Az Egyesült Államok keleti partvidéke túl van a legrosszabbon, amit az Irén hurrikán okozhatott - jelentette ki vasárnap Janet Napolitano amerikai belbiztonsági miniszter.

NAPI, 2011. augusztus 28. vasárnap, 22:22

A vasárnap hurrikánból trópusi viharrá visszaminősített Irén tovább vonult New York környékéről Új-Anglia és Kanada keleti partvidéke felé. A több mint 800 kilométeres szélességben vonuló viharok következtében 11 ember életét vesztette, és több mint 3 millióan maradtak áramellátás nélkül - írja az MTI

Napolitano hangsúlyozta, hogy a vihart megelőző elővigyázatossági intézkedések jelentősen csökkentették az emberveszteséget. A miniszter ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a megáradt folyók továbbra is életveszélyesek. A miniszter szerint a kormány legfontosabb üzenete a keleti part lakói számára továbbra is az, hogy "még nem értünk ki az erdőből".

A széllökések sebessége továbbra is meghaladhatja az óránkénti 100 kilométert, s New Jerseyből és az új-angliai területekről áradásokról érkeznek jelentések. New Yorkban Manhattan, Brooklyn és Queens egyes part menti területeit lepte el a víz. A hurrikán érkezését megelőzően Michael Bloomberg, New York polgármestere mintegy 370 ezer ember evakuálását rendelte el. A szövetségi és a helyi vezetés szeme előtt a 2005-ös Katrina hurrikán esete lebegett intő példaként, amikor csaknem 4 ezer ember veszett oda a vihar következtében. Napolitano közölte, hogy Barack Obama elnököt folyamatosan tájékoztatják a helyzet alakulásáról.

Az Irén nyomvonalán megkezdődött a hurrikán okozta - feltehetően dollármilliárdokban mérhető - károk felbecsülése. A természeti csapások idén eddig 35 milliárd dollárnyi kárt okoztak az Egyesült Államokban.