Adóval sújtanák a húsokat - ezzel a javaslattal állt elő egy lobbicsoport

Egy holland lobbicsoport adóval sújtaná a húsokat tekintettel azok környezetszennyező voltára, és arra kérik az uniós döntéshozókat, hogy ezt vegyék bele az uniós zöld megállapodásba és az EU új élelmiszer-szabályozásába. A húsfeldolgozók érdekvédelmi szervezete szerint van egy-két gond az érveléssel.
Szabó Zsuzsanna, 2020. február 6. csütörtök, 18:51
Fotó: Pixabay

Egy holland lobbicsoport, a True Animal Protein Price Coalition (TAPP) közzé tett egy jelentést arról, melyben amellett érvelnek és azt kérik az uniós jogalkotóktól, hogy a húsra is vessék ki a klímaadót, miután szerintük a hús ára nem tükrözi annak előállításának környezeti költségeit. A jelentést február 5-én mutatták be az Európai Parlamentben, ahol az EurActiv szerint a zöldek és a szocialisták támogatták a jelentésben felvetett ötletet, miszerint az európai zöld megállapodásba (Europena Green Deal) és az EU új élelmiszer-szabályozásába (Farm to Fork - F2F) is kerüljön bele a húsokra vonatkozóan egy új árazási modell.

Eszerint azt javasolnák, hogy a marhahúsra 100 grammonként 0,47 eurós, a sertéshúsra 100 grammonként 0,36 eurós, míg a csirkére 100 grammonként 0,17 eurós sarcot vessenek ki. A javaslattevők szerint ez tükrözi a húsok előállításának környezetre gyakorolt hatásának valós költségeit az eladási pontokon. A jelentést készítő CE Delft tanácsadó cég szerint ezeket a felárakat folyamatosan kellene bevezetni a jövő évtől kezdődően elérve a környezetre gyakorolt hatás (például CO2-kibocsátás vagy a biodiverzitás veszteség) teljes költségének fedezetét 2030-ig.

Az EurActive megjegyzi, hogy az állatjóléti és környezetvédelmi aggodalmakat is figyelembe vevő, húsokra kiszabott felárakról már például Németországban és Hollandiában folyik vita, illetve a húsok árának emelésének kérdése is felmerült már több európai országban. A TAPP szerint a holland kormány már a jövő hónapban elő fog állni egy javaslattal a "fair húsárakra" vonatkozóan.

A hús árának emelésének a célja a fenntarthatósági szempontból "fair árazás" mellett az is, hogy csökkenjen a húsfogyasztás és ösztönözzék a növényi alapú diéta felé való eltolódást. E javaslat bevezetése révén a riport készítői szerint a csirkehús, sertéshús és marhahús fogyasztása 30, 57 illetve 67 százalékkal esne vissza 2030-ig.

A jelentés amellett is érvel, hogy a húsadóból befolyó bevételeket a gazdák és a fogyasztó között kellene újraosztani egy olyan kompenzációs rendszeren keresztül, amely értékeli azt, hogy a húsfeldolgozók mennyire járulnak hozzá a fenntartható termeléshez a magas szintű állatjóléti standardok betartásával, illetve segítené a relatíve alacsony jövedelemből élőket.

Nagy ellenállásba ütközhet

Az Euronews a fentiekkel kapcsolatban megjegyzi, hogy míg az EU-ban a klímaváltozás hatásainak kordában tartásának nagy támogatottsága van, a hús árának emelése várhatóan nagy ellenállásba fog ütközni más tagállamokban. A legnagyobb húsfogyasztók ugyanis a nyugat-európai államok a világon.

Globálisan az egy főre eső átlagos húsfogyasztás 1961 óta körülbelül 20 kilogrammal nőtt, az ENSZ adatai szerint 2014-ben egy ember átlagosan 43 kiló húst fogyaszt el. Azokban az országokban, ahol erről adatok állnak rendelkezésre, a legmagasabb átlagos fogyasztás az európai kontinensen Spanyolországra és Ausztriára esett, ahol az egy főre eső átlag 94,04, illetve 90,87 kg volt.

Kimaradt a jelentésből egy-két dolog

A Euronews szerint a húsipar is válaszolt a jelentésre, mégpedig úgy, hogy megkérdőjelezte az abban foglalt adatok helyességét. Állításuk szerint a jelentés nem veszi figyelembe a hús proteintartalmát.

Ha a kibocsátást az alapvető aminosavak alapján számolnák a súly helyett, akkor az "alternatív" proteinforrásként beállított növények termelése nagyobb kibocsátással járna, mint a marha-, csirke- vagy sertéshús előállítása.

A tápanyagtartalom kérdését is ignorálja a jelentés, úgy ahogy a húsok, mint tápanyagban gazdag élelmiszerek szerepét a kiegyensúlyozott táplálkozásban sem veszi figyelembe, de a jelentés szemet huny azok felett az erőfeszítések felett, amelyeket az állattenyésztők és -feldolgozók tesznek a fenntarthatóság javításáért az előállítási láncban - hívta fel a figyelmet a Euronewsnak a húsfeldolgozók európai szövetségének szóvivője.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.02.08 18:27

@mpapa:Kac-kac -kukac. Külker közgazdi vagyok, s egyebek között Hollandia is volt export piacom. Ott a kisebb "falukban" a szabad belterületen játszótér helyett marha legelők voltak láthatók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.07 22:52

Helyes! A dohányzókat már szarrá adóztatták egy ócska tömeghisztéria keretében, most jöjjenek a húsevők, akik minimum ezerszer annyi kárt okoznak!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.02.07 21:53

@Darabont1453:
"egyre többen engedhetik meg maguknak..."
Ez alapigazság.
Tulajdonképpen ezt mindenkinek illene tudnia, hiszen nem is kell hozzá sok ész, gondolná az ember.
Pedig igen.
Hiszen nagyon kevesek ismerik ezt fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.02.07 08:08

Ennek a sok húgyagyú elvarázsolt bionácinak azt kellene felfogi, hogy a stagnáló lakosságú EU-ban hiába vezetnek be ilyen hülye és átgondolatlan "reformokat", ez semmit sem fog megoldani világméretekben.
Afrika és Ázsia ugyanis egyre több húst fogyaszt. Ma már Kína határozza meg a disznóhús világpiaci árát, és az indiaiak között sem mindenki vegetáriánus, ez a két ország kb. 3 milliárd embert jelent. Ők is elkezdtek húst enni, mert egyre többen megengedhetik maguknak, de beindult a húsfogyasztás Afrikában is, már ott se mindenki csóró és a népesség robbanás szerűen növekszik.
De ha ezt az őrültséget bevezetik akkor mi lesz ? Először is elkezdődnek majd a feketevágások, húscsempészet és ígyen módon az adóelkerülés ( példának ott az USA egyik legkárosabb ötlete a szesztilalom ). Milyen jó lesz az ha nem ellenőrzött körülmények között mennek majd a feketevágások fészerekben, elhagyott tanyákon. És jön majd a hús az EU-n kívülről, mert ugye a behozatalt ez nem érinti, csak az itt előállított húsokat. Jön az amerikai génkezelt hús, meg a Balkánról, Dél-Amerikából meg mindenfelől, ahol ki tudja milyen állattartási és vágási körülmények voltak.
Aki nem akar húst enni az nem eszik, nem kötelező, aki meg akar az meg fogja oldani ezután is.
Hagyjuk a hülyeséget.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.02.06 22:44

Ha még több növényt kell termeszteni, akkor még több vegyszert kell használni permetezésre, még több műtrágyát kell felhasználni ami révén több nitrát kerül a felszín alatti vizekbe stb.
Ha csökkentjük a húsfogyasztást és azon keresztül a Co2 kibocsátást, akkor egy másik folyamaton keresztül fogjuk jobban szennyezni a környezetet.
Van ok-okozat összefüggés bizonyos folyamatok közt. Nincs jó megoldás. Sajnos az emberi lét környezetszennyező ez bátran kijelenthető. Eszünk, iszunk, fogyasztunk, közlekedünk. Minden környezetszennyezéssel jár.
Valamiért a gyártócégeket nem vonják felelősségre, hogy miért lesz egyre kisebb a termékek kiszerelése. A 200g-os joghurt miért lett 175, 150, majd 125g-os amikor így sokkal több csomagolóanyag döntően műanyag kell. Vagy az 500g-os joghurt 450g, 375g, 350g, 330g (nyilván nem minden gyártónál).
Vagy a tartós fogyasztási cikkeknél a tervezett avultatás is rengeteg hulladékot, szemetet termel.
Ennyi erővel gyakorlatilag mindent amit előállítanak és nem természetes anyagból készül lehetne extra adóval sújtani mert az előállítása Co2 kibocsátással és később hulladékkal jár ami nem vagy csak részben újrahasznosítható, de ha igen akkor az újrahasznosítás is újabb Co2 kibocsátással jár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html