Hétfőn ülésezett első ízben a csődbe ment osztrák bank, a nagymartoni (Mattersburg) Commerzialbank hitelezői bizottsága. A mostani számítások szerint a bank csődbemenetelével összesen mintegy 700 millió eurónyi kár keletkezhetett, a legnagyobb károsult - a jelek szerint - az osztrák betétbiztosító lehet.

Az osztrák bankfelügyelet (Finazmarktaufsicht, FMA) július 14-én éjféltől vonta vissza a burgenlandi bank működési engedélyét. Az FMA másnap reggel küldött egy ötoldalas feljelentést az ügyészségnek, amely a Commerzialbanknál folytatott helyszíni ellenőrzés során napvilágra került rendellenességekkel foglalkozott. Az osztrák "profil" magazin összefoglalója szerint az FMA számára aznap vált világossá, hogy a Commerzialbank könyveiben a szintén osztrák Oberbankkal és Hypo Tirollal szemben szereplő 128,5 millió euró értékű követelés valójában nem is létezik. Az ügyészségnek átnyújtott anyagok szerint mindkét bank úgy nyilatkozott, hogy már évek óta nem volt semmiféle üzleti kapcsolatuk a Commerzialbankkal.

A Der Standard című osztrák napilap tudósítása szerint a legrosszabb esetben 700 millió eurónyi hiány jelentős részét a kisbetétesekkel szembeni kötelezettségek teszik ki, ezek azok a betétesek, akik banknál elhelyezett pénzük nem érte el a 100 ezer eurót. Ez az a határ, ameddig az osztrák betétbiztosítási alap szavatolja a betétesek pénzét. A lap szerint hétfőig már 405 millió eurót kifizettek, s további 85 millió euró kifizetése folyamatban van.

Az osztrák belpolitikában természetesen nagy port kavart az eset, kirívó ugyanis, hogy a bank mérlegfőösszege mindössze 800 millió euró volt, és ebből a gyanú szerint mintegy 700 millió eurónyi eszköz gyakorlatilag nem is létezett. A bank elnöke, Martin Pucher - aki azonnal lemondott - tagadta hogy rosszindulatúan járt volna el. A hatóságok a házkutatás során egyelőre mintegy 8500 eurónyi készpénzt találtak nála és egy éremgyűjteményt, valamint ékszereket, de ezek értéke köszönőviszonyban sincs a hiányzó 700 millióval, de persze a vizsgálatok még tartanak.

Pucher a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészségnek azt mondta állítólag, hogy a bank már 20 éve gyakorlatilag csődben volt. A mérleghamisítást állítólag már 1992-ben elkezdte a banknál, hogy meg tudjon felelni a nyomásnak, amely folyamatos eredményeket várt el a banktól. Ezeket a hiányokat próbálták folyamatosan elfedni, és ez oda vezetett, hogy a lyuk a mérlegben már 2000-re kezelhetetlen méretűre dagadt.