A washingtoni kereskedelmi minisztérium friss jelentése szerint azt követően, hogy májusban havi összehasonlításban 1,3 százalékkal megugrottak a bérek a társadalombiztosításban részesülők egyszeri juttatásai hatására, júniusban ugyanilyen mértékben csökkentek az előző hónaphoz viszonyítva.

A bérösztönzés egyszeri hatásának kiszűrése után nyilvánvalóvá válik, hogy a reálkeresetek 0,1 százalékkal apadtak az előző hónaphoz képest, amikor a csökkenés ennél kisebb mértékű volt. A minisztériumi tájékoztatásból az is kiderül, hogy az év eleje óta - az adókedvezmények, a munkanélküli segély kiterjesztése és egyéb ösztönzések ellenére - szemmel láthatóan csökkent az életszínvonal, míg a megelőző két évben némi javulást regisztráltak ezen a téren.

Júniusban - az infláció és az adóváltozások hatásaitól megtisztítva - 1,8 százalékos reálbércsökkenést regisztráltak a májusi 1,5 százalékos növekedés után. Éves bázison számolva a reálbérek 1 százalékkal apadtak.

A recesszió kezdete óta ugyan közel háromszorosára nőttek a megtakarítási ráta - miközben a bérek 1,7 százalékkal csökkentek -, az előző hónapban csak a bérek 4,6 százalékát tették félre, míg májusban ez az arány még 6,2 százalék volt.

Az alkalmazotti járulékok immár nyolcadik hónapja mérséklődnek, az előző hónapban a csökkenés mértéke 0,3 százalék volt. Az elmúlt 19 hónap során a járulék-csökkenés 2,8 százalékos volt. Az elvonások a költési hajlandóság alakulásában is jól tükröződnek - a recesszió kezdete óta 2 százalékkal csökkent a reálköltés.

A szolgáltatásokra ugyan nem költöttek kevesebbet júniusban sem, mint májusban, ám a tartós javak iránti kereslet 0,2 százalékkal, a nem tartós javak iránti kereslet 0,4 százalékkal mérséklődött.