Mivel az EU legnagyobb országai a többsebességes Európa koncepciójának megvalósításán gondolkodnak, Lengyelországnak a lehető leggyorsabban be kellene lépnie a közös európai valutát használó országok közösségébe - véli a lengyel ellenzék.

Ennek tükrében különösen aggasztónak látják, hogy minden jel éppen ellenkező irányba mutat: a kormány összeakasztotta a bajszát az unió központjával, és az lehet az ember érzése, hogy legszívesebben kiléptetné az országot még az EU-ból is  - írta a Gazeta Wyborcza című lapban Anna Popiolek.

Aki kimarad, lemarad

Az euró övezetén kívüli Lengyelország, lényegében olyan lenne, mint az EU-n kívüli Lengyelország, ez pedig egyenlő a gyenge Lengyelországgal - fejtegette a twitteren az ellenzéki Polgári Platform képviselője. Hasonló véleményen van a Modern párt frakcióvezető-helyettese, aki szerint a belső körön kívül az ország magára marad, hiszen Európa a biztonságos otthona.

A kétsebességes Európa koncepciója már az előző évtizedben is felmerült, de Jean-Claude Juncker fehér könyvében, amely az EU jövőjével foglalkozik, ez az egyik lehetséges forgatókönyv. A lehetőség a következő időszak egyik kiemelkedő vitatémája lesz, hiszen a német kancellár, a francia elnök, a spanyol és az olasz miniszterelnök is támogatja a kétsebességes Európa koncepcióját.

Megváltozott vélemény

Ennek lényege egyébként az, hogy a tagállamok egy része szorosabbra fogná uniós integrációját, együttműködne például a gazdaságpolitikában, költségvetési ügyekben, sőt, a külpolitikában is. Elég egyértelmű, hogy e belső kör megegyezne az eurózónával. A kevésbé integrált országok szava de facto kevesebbet érne Európában.

Mindig is úgy véltem, hogy csak akkor kell bevezetnünk az eurót, amikor a lengyel gazdaság megközelítette a nála fejlettebb európai országok, elsősorban Németország szintjét - mondta a Gazeta Wyvorczának Piotr Kuczynski, a Xelion befektetőház vezető elemzője. Ha azonban Európa többsebességűvé válik, meg kell változtatnom ezt a véleményemet.