Ide megy ma Orbán Viktor

Rendkívüli miniszterelnöki csúcstalálkozót tartanak vasárnap Brüsszelben: az összejövetelt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (képünkön) hívta össze, s arra a nyugat-balkáni migrációban érintett országok vezetőit, köztük a magyar miniszterelnököt hívta meg.
Inforádió, 2015. október 25. vasárnap, 10:42
Fotó: Reuters

A brüsszeli találkozó célja a bizottság közleménye szerint az, hogy az érintett országok megállapodjanak olyan "operatív következtetésekről", amelyeket azonnal meg lehet valósítani.

A megbeszélésre Ausztria, Bulgária, Horvátország, Macedónia, Németország, Görögország, Románia, Szerbia és Szlovénia miniszterelnöke hivatalos még.

"A nyugat-balkáni vándorlási útvonalon kibontakozó vészhelyzetre való tekintettel nagyobb együttműködésre, kiterjedtebb egyeztetésre és azonnali operatív cselekvésre van szükség" - húzza alá az EU-bizottság közleménye.

A formális uniós csúcstalálkozók az Európai Unió legfőbb döntéshozó intézményének, az Európai Tanács ülésének számítanak, amelyek összehívása az Európai Tanácsot vezető Donald Tusk joga és feladata, ezért a bizottság a miniszterelnöki csúcsot hivatalosan "vezetői találkozónak" keresztelte el, miután nem az összes uniós tagállam vezetője kapott meghívást, és unión kívüli országokból is érkeznek kormányfők.

A találkozó előtt Juncker rendezett eljárásra és rendezett viszonyok megteremtésére hívta fel a Balkánon át vezető migrációs útvonal mentén fekvő országokat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy német lapnak adott interjúban az európai migránsválság kérdésében összehívott vasárnapi csúcstalálkozó előtt.

"A nyugat-balkáni útvonal mentén fekvő országoknak rendezett eljárást és rendezett viszonyokat kell biztosítaniuk" - mondta Juncker a Bild am Sonntag című, vasárnap megjelenő újságnak. Hozzátette: "az Európai Bizottság elvárja, hogy mindenki tartsa magát az érvényes játékszabályokhoz, ha nem akarjuk a schengeni rendszert megkérdőjelezni".

"Minden nap számít, máskülönben hamarosan azt látjuk majd, hogy családok a hideg folyókban gázolva, nyomorúságos körülmények között vesznek oda a Balkánon" - hangsúlyozta.

Juncker a schengeni külső határok szigorúbb ellenőrzése mellett is állást foglalt. "Most arról van szó, hogy lassítsuk a migrációs áradatot és külső határainkat jobban ellenőrizzük." Egyértelművé kell tenni azt is, hogy azoknak, akik az EU határaihoz érkeznek, de nem nemzetközi védelmet keresve jönnek, "nincs joguk szabadon belépni az EU területére".

Értesülések szerint Juncker azt szeretné elérni, hogy a vasárnapi migrációs csúcstalálkozó résztvevői rövid távú intézkedéseket dolgozzanak ki a nyugat-balkáni migrációs válság enyhítésére, amelyeket azonnal meg is lehet valósítani.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.10.25 14:59

Mondják már el az igazat az európai embereknek, mindenki arra vár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html