Ideges bankok - csőd a láthatáron

A négy legnagyobb görög bank közül három kénytelen volt élni a vészhelyzetre fenntartott finanszírozás lehetőségével, mert betéteseik kiürítették a kasszát. Nem ez első eset, hogy ezt kell tenniük. A vészfinanszírozással néhány hónapig húzhatják ki csőd nélkül.
Napi.hu, 2015. február 3. kedd, 16:37
Fotó: Reuters

Olyan sokan vonták ki pénzüket a görög pénzintézetekből a kormányváltáshoz vezető politikai bizonytalanság miatt, hogy három nagybank kénytelen volt az athéni központi bankoz fordulni forrásért - jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A betétesek idegeit az borzolja fel, hogy a radikális baloldali Sziriza és a nacionalista Független Görögök alkotta kormánykoalíció adósságkönnyítéseket tartalmazó új megállapodást akar kötni az országot finanszírozó EU-val és IMF-fel.

A hírügynökség informátorai szerint nagyjából kétmilliárd eurót vettek igénybe az érintett pénzintézetek január második felében az úgynevezett ELA (emergency liquidity assistance) hitelezés keretében. Az ELA-t az eurótagállamok nemzeti bankjai az Európai Központi Bank (ECB) engedélyével nyithatják meg a kereskedelmi bankok előtt. A görög pénzintézetek az adósságválság csúcsán, 2012 közepén erősen támaszkodtak erre a forrásra, ám 2014 elejére visszafizették a rendkívüli hiteleket.

Vészhelyzeti támogatás

A nemzeti bankoktól különböző biztosítékok megadásával felvehető ELA-hitel drágább, mint amikor a bankok közvetlenül az ECB-től szereznek pénzt, ám ha kifutnak azokból a biztosítékokból, amelyeket az európai jegybanknak fel tudnak ajánlani és gyorsan forrásra van szükségük, akkor rákényszerülhetnek ennek a lehetőségnek az igénybevételére.

A magasabb költségen túl további megszorítás az ELA-val kapcsolatban, hogy az eurótagállamok központi bankjai többségi szavazással megtilthatják bármelyik társuknak a vészhelyzeti támogatását folyósítását. Ezt a drasztikus féket azonban várhatóan most nem húzzák be.

Két-három hónap

Leginkább a Bundesbank aggódik amiatt, hogy a görög kereskedelmi bankok a kormány finanszírozására használhatják fel az ELA-forrást, oly módon, hogy kincstárjegyeket vesznek belőle. Jelenleg maximum 15 milliárd eurónyi rövid futamidejű állampapírt tarthatnak kezükben a bankok, de kérték, hogy ezt 10 milliárddal megemelhessék - jelentette a Kathimerini című athéni újság. A Bundesbank inkább az EU-IMF segélyprogramban elkülönített pénzből kínálna rendkívüli finanszírozást a görög pénzintézeteknek.

Azt hiszem, hogy az új kormánynak kell némi idő, mire előterjeszti programját az ország finanszírozásával kapcsolatban - idézte a Reuters az egyik vezető görög bankárt, aki jó kapcsolatokat ápol az állami vezetéssel. Úgy tűnik, hogy ezt az időszakot, két, maximum három hónapot a pénzintézetek át tudják vészelni az ELA-ra támaszkodva - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2015.02.04 17:36

@Tomi31: 2011 eleje príma időpont lett volna forintosításra. A HUF/CHF akkor 200-on tanyázott egy ideig.

De hát akkor orbánia épp pénzt lopott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.02.04 17:34

@lauda: Szabályozó - járai - fidesznyik

2001-2003: finanszírozhatatlan lakástámogatási program - fidesznyik

2006-2010: sok-sok főleg fidesznyik önkormányzat által felvett devizahitel, devizaalapú hitel

És persze ha egy kormányváltás jön, akkor minden a nulláról indul, ugye?!

Maga retardált.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.02.04 17:19

@rigolya: "A szabályozó és az állam semmi felelősséggel nem tartozik ön szerint?"

Kedves elvtárs!!!!
2002-2010 ugye az akkori kormányok felelőssége!!

Érted nem az államé a kormányoké
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.02.04 16:19

@rigolya:

Az amit én mondtam, hogy 180 frank semmi képpen sem lenne.. akármilyen kormány lenne az 240 felett mozogna, csak nem 300 hoz közel.. frank és Euró között kb 6 euro cent különbség van, tehát amíg az Euró akár csak 260 lenne a frank sem lehet sokkal olcsobb.. más kérdés ha a forint levan gyengítve, és az Euró 300 felett van, a frank is kb valahol ott..

Abban nincsen vita köztünk, hogy a forintot brutálisan elintézte a jobboldal.. teljesen szétverték, ettől a számok nyílván rosszabbak, de 180 as szintekkel kár dobálozni mert az irreális szint lenne.. főként amikor az angol font is több mint 30 százalékkal értékelődött le a frankal szembne, az Euró annál is többel..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2015.02.04 16:16

@rigolya: Azt senki nem vitatja, hogy látszott már 2010-ben is, hogy a CHF erősödni fog.

Azt viszont sokan vallják (én is!), hogy a devizahitelek, devizaalapú hitelek területén orbánia pocsék munkát végzett!

Már 2010-ben is forintosítva sokkal jobb gazdaságpolitikát folytathattak volna.

2010 óta csak annyi változott, miközben a CHF árfolyam elszállt:
- hogy sokat kommunikált orbánia a semmiről.
- hogy a sok duma végül egyre romló hitelportfóliót hozott létre a bankoknál, nem segítette a törlesztési hajlandóságot.
- hogy befagyott a kereskedelmi bankok hitelezési tevékenysége.
- hogy a főleg fidesznyikek által felvett önkormányzati devizaadósságokat sikeresen államosították, szétterítve a veszteséget a teljes lakosságra.

ön még mindig az árfolyamon lovagol! Pedig a témában sokkal több minden benne van!


******************************************************************

Ebben nincs vita köztünk.. azért is mondtam, hogy frank így is úgyis sokat drágult volna, de valahol 260 környékén talán alatta megállt volna.. ha az Euró nem lenne 308 csak 260, mindjárt a frank is barátságosabb lenne de így is durván 240 felett mozogna.. de a 300 at nem kostolgatná..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html