Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olyan sokan vonták ki pénzüket a görög pénzintézetekből a kormányváltáshoz vezető politikai bizonytalanság miatt, hogy három nagybank kénytelen volt az athéni központi bankoz fordulni forrásért - jelentette a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A betétesek idegeit az borzolja fel, hogy a radikális baloldali Sziriza és a nacionalista Független Görögök alkotta kormánykoalíció adósságkönnyítéseket tartalmazó új megállapodást akar kötni az országot finanszírozó EU-val és IMF-fel.

A hírügynökség informátorai szerint nagyjából kétmilliárd eurót vettek igénybe az érintett pénzintézetek január második felében az úgynevezett ELA (emergency liquidity assistance) hitelezés keretében. Az ELA-t az eurótagállamok nemzeti bankjai az Európai Központi Bank (ECB) engedélyével nyithatják meg a kereskedelmi bankok előtt. A görög pénzintézetek az adósságválság csúcsán, 2012 közepén erősen támaszkodtak erre a forrásra, ám 2014 elejére visszafizették a rendkívüli hiteleket.

Vészhelyzeti támogatás

A nemzeti bankoktól különböző biztosítékok megadásával felvehető ELA-hitel drágább, mint amikor a bankok közvetlenül az ECB-től szereznek pénzt, ám ha kifutnak azokból a biztosítékokból, amelyeket az európai jegybanknak fel tudnak ajánlani és gyorsan forrásra van szükségük, akkor rákényszerülhetnek ennek a lehetőségnek az igénybevételére.

A magasabb költségen túl további megszorítás az ELA-val kapcsolatban, hogy az eurótagállamok központi bankjai többségi szavazással megtilthatják bármelyik társuknak a vészhelyzeti támogatását folyósítását. Ezt a drasztikus féket azonban várhatóan most nem húzzák be.

Két-három hónap

Leginkább a Bundesbank aggódik amiatt, hogy a görög kereskedelmi bankok a kormány finanszírozására használhatják fel az ELA-forrást, oly módon, hogy kincstárjegyeket vesznek belőle. Jelenleg maximum 15 milliárd eurónyi rövid futamidejű állampapírt tarthatnak kezükben a bankok, de kérték, hogy ezt 10 milliárddal megemelhessék - jelentette a Kathimerini című athéni újság. A Bundesbank inkább az EU-IMF segélyprogramban elkülönített pénzből kínálna rendkívüli finanszírozást a görög pénzintézeteknek.

Azt hiszem, hogy az új kormánynak kell némi idő, mire előterjeszti programját az ország finanszírozásával kapcsolatban - idézte a Reuters az egyik vezető görög bankárt, aki jó kapcsolatokat ápol az állami vezetéssel. Úgy tűnik, hogy ezt az időszakot, két, maximum három hónapot a pénzintézetek át tudják vészelni az ELA-ra támaszkodva - tette hozzá.