Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A körülbelül ötven vezető beosztású katonatiszt puccs előkészítésének vádjával való letartóztatásával a török kormány és katonaság között kialakult feszültség komoly gazdasági következményekkel járhat.

A befektetőket Christian Kellner, a Barclays Capital feltörekvő piaci elemzője szerint aggasztja, hogy az alkotmánymódosításokat tervező kormány figyelme elfordul a gazdaságtól; az elemző szerint akár 8 százalékkal, 1,68-ra is gyengülhet a török valuta a dollárral szemben.

A BNP Paribas elemzője, Bartosz Pawlowski szerint a közeljövőben legalább 3 százalékot fog gyengülni a líra, a Citigroup pedig a politikai bizonytalansággal érvelve leminősítette a török részvényeket semlegesről felülsúlyozottra.

A válságos helyzet kialakulása óta a török líra 2,4 százalékot gyengült a dollárral szemben, és az opciós piacokból kiolvasható, hogy a líra további drámai gyengülésére számítanak.

Az ISE National 100 részvényindex 2008 novembere óta a legnagyobbat, 8,9 százalékot zuhant. A török CDS-ek árfolyama 1,5 bázisponttal 199-re emelkedett.