Idegesek a befektetők Törökország miatt

Bár Törökország elnöke, Abdullah Gül a feszült politikai helyzetet csillapítani próbáló nyilatkozat tett, az isztambuli tőzsde és a török líra is eséssel válaszolt; elemzők szerint súlyos valutaválsághoz vezethet a helyzet.
Kasnyik Márton, 2010. február 25. csütörtök, 16:12
Fotó:

A körülbelül ötven vezető beosztású katonatiszt puccs előkészítésének vádjával való letartóztatásával a török kormány és katonaság között kialakult feszültség komoly gazdasági következményekkel járhat.

A befektetőket Christian Kellner, a Barclays Capital feltörekvő piaci elemzője szerint aggasztja, hogy az alkotmánymódosításokat tervező kormány figyelme elfordul a gazdaságtól; az elemző szerint akár 8 százalékkal, 1,68-ra is gyengülhet a török valuta a dollárral szemben.

A BNP Paribas elemzője, Bartosz Pawlowski szerint a közeljövőben legalább 3 százalékot fog gyengülni a líra, a Citigroup pedig a politikai bizonytalansággal érvelve leminősítette a török részvényeket semlegesről felülsúlyozottra.

A válságos helyzet kialakulása óta a török líra 2,4 százalékot gyengült a dollárral szemben, és az opciós piacokból kiolvasható, hogy a líra további drámai gyengülésére számítanak.

Az ISE National 100 részvényindex 2008 novembere óta a legnagyobbat, 8,9 százalékot zuhant. A török CDS-ek árfolyama 1,5 bázisponttal 199-re emelkedett.

HOZZÁSZÓLÁSOK